2024. április 19. - Emma

Nemsokára itt a Hepatitis világnapja

A hepatitises betegek alapvető emberi jogainak sérelmére, a fertőzöttek magas számára és a tünetmentesség veszélyeire hívta fel a figyelmet a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) a hepatitises betegek közelgő világnapja alkalmából.
2008. május 15. csütörtök 08:22 - Hírextra

Ambrus Miklósné, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: 70 ezerre becsülik Magyarországon azok számát, akik hepatitis C vírussal fertőződtek. Közülük azonban mindössze 3-5 ezer beteget kezelnek, mert a fertőzés akut szakasza gyakran tünetmentesen zajlik, sokan ezért nem is tudnak arról, hogy megbetegedtek.

A lappangó vírus elsősorban vér útján terjed. Azok, akik 1992 előtt kaptak vért vagy vérkészítményt, fertőződhettek hepatitis C vírussal, hiszen csak ettől az évtől szűrik a véradókat. A vírus terjedhet intravénás droghasználattal, tetoválással, testékszer-behelyezéssel, szexuális úton vagy anyáról gyermekre is - közölte Ambrus Miklósné, hozzátéve: a betegek 40 százalékánál nem derül ki a fertőzés forrása.

Az egyesület elnöke kifejtette: a hepatitis C végső stádiumában májzsugorodás és májrák alakulhat ki, a fertőzés megtámadja és legyengíti az egész szervezetet, védőoltást pedig csak a B típus ellen lehet kapni. Ugyanakkor - hangsúlyozta - a vírussal megfertőződött betegek mintegy 60 százaléka gyógyszeres kezeléssel teljesen meggyógyul.

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete arra is felhívja a figyelmet, hogy a közvélemény nagy része - tévesen - még mindig azt hiszi, hogy a hepatitis érintkezéssel terjed, ennek következtében gyakori a kiközösítés, a munkahelyi megkülönböztetés. Ez a fajta diszkrimináció azonban alaptalan és erősen sérti a betegek alapvető emberi jogait.

A hepatitis világnapot 2004-ben rendezték meg először a betegeket képviselő szervezetek szerte a világon. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a vírusok által okozott krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását