2024. április 25. - Márk

Pénzjutalom jár a biztonságos szexért

Mexikóban már sikerrel jár az a módszer, hogy pénzjutalomban részesítik azokat a szülőket, akik iskolába küldik gyermekeiket és rendszeresen beoltatják őket. Most Tanzániában is bevezetik kísérletképpen a pénzjutalmat, de más célért: a biztonságos szexért
2008. május 13. kedd 08:21 - Hírextra

A gondolat, amely már korábban felvetődött, de pénz hiányában nem valósulhatott meg, most végre a gyakorlatban is testet ölthetett, mivel találtak hozzá szponzorokat. A William and Flora Hewlett, a Population Reference Bureau és a Spanish Impact Evaluation Found együtt 1,1 millió eurónak megfelelő összeget adott rá.

A kísérlet, ha működik, 3 ezer nőt és férfit érint. Tanzánia déli térségében élő 15-30 év közötti vidéki fiatalok jelentkezhetnek rá. Vállalniuk kell, hogy időszakosan figyeljék és teszteknek vessék alá őket, hogy ellenőrizzék, nem fertőződtek-e meg szexuálisan terjedő betegségekkel. Ha egészségesek maradnak, 45 eurós bónuszt kapnak. Ezen a tájon az emberek évi jövedelme 200 euró körül van...
A kezdeményezők remélik, a fiatalokat így hozzá lehet szoktatni ahhoz, hogy vigyázzanak magukra. Ez annál is inkább fontos, mert az év elteltével kétséges: lesznek-e újabb szponzorok.

Mint mindig, ebben az esetben is vannak szkeptikusok, akik szerint az eredmények gyors, "elsietett" elemzése hibás számításokhoz vezethet és kifogások hangzanak el a pénzkompenzációval kapcsolatban is.

A többség azonban helyesli, főként azok után, hogy a Bush-adminisztráció megszüntette azoknak a szervezeteknek a finanszírozását, amelyek az óvszer használatáért folytattak kampányt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A világban 2007-ben 2,5 millióan fertőződtek meg az AIDS-betegséget okozó HIV-vírussal.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását