2024. április 25. - Márk

Bírság a szezonon kívüli zöldségnek-gyümölcsnek!

Bírság terhe mellett tiltaná a brit éttermeknek a szezonon kívüli étkek, főleg a messziről importált zöldségek és gyümölcsök kínálatát az egyik legismertebb brit sztárséf.
2008. május 9. péntek 18:06 - Hírextra
Gordon Ramsay, a szavait nem mindig megválogató - ezért műsoraival általában késő este képernyőre kerülő - gasztronómiai előkelőség a BBC tévének azt mondta: nem akar látni december közepén spárgát, vagy márciusban kenyai epret az étlapokon.

A kínálatban szereplő zöldségeknek és gyümölcsöknek meg kell felelniük a Nagy-Britanniában honos szezonális felhozatalnak, és általában is a helyben termelt élelmiszert kell előnyben részesíteni. Az import is csak a környezetszennyezést növeli, emellett a hazai termékek előtérbe helyezése a konyhák színvonalát is emelné - érvelt az ünnepelt szakács, akinek több igen divatos étterme működik Londonban.

Ramsay elmondta: ha rajta múlna, pénzbírsággal sújtaná azokat az vendéglősöket, akiknek étlapján nem az adott évszaknak megfelelő zöldség- és gyümölcskínálat szerepel, és e javaslatát már elő is terjesztette Gordon Brown brit kormányfőnek.

A világszerte ismert séf hozzátette: szigorú törvénykezést szorgalmaz az ügyben, mert a britek olyan étkezési szokásokat vettek fel, amelyek "hóbortokra és divatos irányzatokra" épülnek, lényegi tartalom nélkül.

Ennél is nagyobb gondnak tűnik azonban a pazarlás, amelynek mértékéről épp a héten tettek közzé hihetetlen adatokat.

A WRAP hulladékkezelési és újrafeldolgozási tanácsadó cég a brit kormány megbízásából elkészített 237 oldalas jelentésében kimutatta, hogy a brit háztartások évente 6,7 millió tonna ételt dobnak ki, vagyis a minden évben megvásárolt 21,7 millió tonna élelmiszernek csaknem a harmada a kukában végzi.

A szakértők számítása szerint az évente megvásárolt, majd kidobott ételek kiskereskedelmi értéke 10,2 milliárd font (3300 milliárd forint). Minden brit háztartás éves átlagban 420 font (csaknem 140 ezer forint) értékű fogyasztható élelmiszert dob a szemétbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását