2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az első pestmegyei műfüves pálya megnyitója

Megszeppent gyerekek lépdeltek a frissen elkészült pálya gyepén. Óvatosan emelgették a lábukat, mintha törékeny talajra léptek volna. Az öltönyős felnőttek már kevesebb áhítattal tekintettek a lábuk előtt elterülő zöld felületre, de az ő arcukon is látszó
2008. május 9. péntek 11:52 - Hírextra
Az „Országos Labdarúgópálya Létesítési Program” (OLLÉ) keretében az első Pest megyei műfüves pálya átadója zajlott a nyolc és félezer fős kistelepülésen, Csömörön. A kormány képviselői szerint a 2006 végén elindult program jó tempóban halad előre. Pazaurek Piroska, az OLLÉ program kommunikációs vezetője szerint 550 igénylés érkezett az idén, már öt pálya átadásra került, és több mint húsz elkészítésére írtak alá szerződést. A munka, folyamatos és a kormány hosszú távra tervezi ennek folytatását.

Ezt erősítette meg Elbert Gábor, sportállamtitkár is, aki örömmel beszélt erről a lehetőségről.

- Nagyjából akkor kezdődött a program, amikor elfoglaltam a jelenlegi munkahelyemet – tájékoztat az államtitkár. A célunk az volt, hogy minél több településen biztosítsunk a fiataloknak sportolási lehetőséget. A mozgás öröme mellett azonban az is fontos, hogy közösségi tereket hozzunk létre, ahol a helyiek együtt tölthetik el az idejüket. A jelenlegi pályákon már negyedik generációs műfű van, amely erős és strapabíró, így az év minden egyes napján lehet rajta sportolni, mozogni.



- Mennyi pályát szeretnének létrehozni?

- Amennyire csak lehetőség nyílik. Az önkormányzatok jó partnernek bizonyulnak, így vélhetően – az anyagi lehetőségek figyelembe vételével - hosszú évekig folyhat a munka.

Pazaurek Piroska szerint csak a tőkeerős, hitelképes települések vehetnék részt az építkezésben, mivel hosszú időre lekötik magukat egy-egy ilyen alkalommal. Csömör esetében tizenöt éves részletfizetést alakítottak ki, amelynek elkezdésére három év türelmi idő letelte után kerül sor.
A pályán közben zajlik a hivatalos program, amelyet a jól ismert tévé kommentátor ifjabb Knézy Jenő vezényel. A hivatalosságok, gyermek lábakkal körülvéve, vágják a szalagokat, és különböző futball labdákkal ajándékozzák meg egymást. A gyerekek izgulnak, a palánk körül álló örülnek, az öltönyös meghívottak izzadnak a nagy melegben. A sajtó munkatársai igyekeznek mindenkit, minden szögből megörökíteni. Ismervén a receptet, a fő emberek mellé megpróbálnak egy-egy mosolygó gyerek arcot is becsempészni.

A délelőtt mozgással folytatódik. Először a helyi általános iskola diákjai csapnak össze egymással, kétszer tizenöt perces félidőben. A jelenlévő sportszakemberek, mint Mészöly Kálmán vagy Várhidi Péter egykori szövetségi kapitányok értő szemmel vizsgálják a sportcipők nyomait a frissen telepített műpázsiton. Erwin Koeman, holland szakember, aki olyan friss szövetségi kapitány, mint a csömöri pálya füve, igyekszik szokni a magyar mentalitást. Mosolyogva állja a fotósok rohamát, és szívesen pózol egy-egy magángép optikája előtt is. Közben időnként a pályára réved a tekintete, hátha felfedezi a focizó gyerekek között a jövő egyik nagy tehetségét.



A program második felében igazán felerősödött a fényképezőgépek kattogása, mivel a hírességekkel teletűzdelt OLLÉ csapat a csömöri Rubeola legényeivel csapott össze. A szövetségi kapitányokkal, profi sportolókkal teletűzdelt összeállítás – meglepetésre – az első félidőben komoly hátrányba került a derekasan küzdő csömöriekkel szemben. Rövid lihegés, és izzadás után a második félidő utolsó perceiben aztán sikerül az álláson szépíteniük, de így is csak 2-2-es döntetlennel sikerül a mérkőzést befejezni.

Egy „hozzáértő” néző szerint ne is várjunk nagy sikert a válogatottól, ha a jelenlegi és előző szövetségi kapitány sem tud együtt legyűrni egy kistelepülési csapatot.

Dunai Antal, egykori válogatott futballista, volt szövetségi kapitány, az MLSZ jelenlegi alelnöke elégedetten nyugtázza a napos délelőtt programját.

- Jó dolog ennyi vidám, lelkes arcot látni a pályán – mondta távozóban. Az MLSZ azért tartotta fontosnak, ennek a programnak az elindítását, mert szerettünk volna minél több embert rávenni a sportolásra, a focizásra.



- Egyes vélemények szerint Brazíliából azért kerül ki annyi nagyszerű játékos, mert nagyon sok pályán játszik nagyon sok gyerek, és így közülük könnyebb megtalálni a tehetségeket. Az OLLÉ program szolgálhatja ezt a célt is?

- Igen, bár nem a profi képzés elindítása volt a célunk. Számtalan iskola, és egyéb intézmény létezik már hazánkban is, ahol kiemelten foglalkoznak sportban erős fiatalokkal. Viszont az amatőr mozgalmak, a kedvtelésből tartott futballmérkőzések erősödésére szükség van. A jó visszhangot az is mutatja, hogy rajtunk kívül is számos helyen építenek különböző pályákat, igaz azok minősége nem éri el az itt elkészültekét.

Remélem, hogy néhány esztendő múlva az egész országban lesznek hasonlóan jó minőségű pályák, amelyeket minden helybeli magáénak érez majd, és szívesen vesz majd igénybe a hét minden napján.

A lelkesítő zárómondatokat erősíti meg a hetedik osztályos Kristóf is, aki izzadtan, de vigyorogva mesél a pályán töltött percekről.

- Nagyon jó kis hely ez – mondja. A haverokkal eddig csak betonon, vagy földes pályán tudtunk játszani, de itt sokkal jobb lesz minden. Tetszik a kapu, a palánk is, mert lehet nyugodtan „bikázni” akkor sem fog messzire repülni a focink.
Amikor csak lehet, itt leszünk – kiabálta a kisfiú és szaladt vissza még egy gólt lőni a frissen kifeszített hálóba.

Az OLLÉ programban való részvétel feltételeiről a www.olleprogram.hu honlapon tudakozódhatnak.
Forrás: Góz Tamás
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását