2024. március 29. - Auguszta

Odaítélték az idei Europa Nostra-díjakat

Tíz-tízezer euróval jutalmazott Europa Nostra műemlékvédelmi díjakat ítélt oda az Európai Bizottság csütörtökön értékes építészeti alkotások megőrzésében, erre irányuló kutatásban vagy oktatásban végzett kimagasló tevékenység elismeréseként hat programnak
2008. május 8. csütörtök 19:47 - Hírextra
A díjazottak között van a bonchidai (Bontida) Bánffy-kastély megőrzésére vonatkozó romániai projekt. A Kolozsvár környéki program az oktatás kategóriában kapott kitüntetést, elsősorban azért, mert összesen tucatnyi ország egyetemi hallgatóit és restaurátorait vonták be a munkálatokba.

Az első díjjal jutalmazott tervezetek közé tartozik még a csehországi Cesky Krumlov várkastélya, a görögországi Szkarkosz régészeti park, a rotterdami Van Nelle gyár és a szintén hollandiai Hoorn városvédő programja is. Kutatás kategóriában idén a spanyolországi erődökről készített nyilvántartást ismerték el fődíjjal.

Összesen 21 második díjat is kiosztottak, köztük a somlóvári Erdődy-kastélypark megőrzését célzó magyar erőfeszítésekért.

Az 1978-ban alapított Europa Nostra-díj a műemlékvédelmi terület Oscar-díja. A több mint 500 tagszervezettel működő Europa Nostra hálózat célja az épített környezet egyensúlyának és fenntartható fejlődésének biztosítása.

A teljes nevén Europa Nostra Örökségi Díjat a kiemelkedő helyreállítások, a természeti értékek szakszerű megújítása és a történeti környezetbe illő új épületek létrehozásának jutalmazására alapította a szervezet. A díj 2002 óta egyben az Európai Unió hivatalos kitüntetése is a kulturális örökség megőrzésének területén.

Az idei Europa Nostra díjakat júniusban adják át a durhami katedrálisban rendezendő ünnepségen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását