2024. április 23. - Béla

Hatvanéves a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége

Gyémántjubileumi ünnepi ülését tartotta csütörtökön a 40 egyesületet és közel nyolcvan ezer reálértelmiségi tagot tömörítő civil szakmai szervezet, a MTESZ. Bár a szövetség június végén ünnepli alakulásának 60. évfordulóját, az ünnepségsorozatot a magyar
2008. május 8. csütörtök 18:02 - Hírextra

 Az ülés előtt Gordos Géza, a MTESZ elnöke nyitotta meg az Alkotó magyarok című kiállítást a szövetség budapesti székházában. A tablók a magyar műszaki és természettudományos értelmiség 38 világhírű személyiségét mutatják be, több találmány eredeti dokumentumainak másolatával.

    A szövetségbe tömörülés igénye a második világháború után született meg, centralizációs céllal - mondta Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében. A szövetség azonban történetileg, földrajzilag és a lefedett szakterületeket tekintve is sokszínű civil szakmai szervezetté vált - tette hozzá.
    Az elődnek számító egyesületek közt van 1848-ból a Magyarhoni Földtani Társulat vagy 1892-ből az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE). A világ első műszaki egyesülete, mely az OMBKE elődjének is tekinthető, 222 éve alakult meg a selmecbányai akadémián. A legifjabb tagszervezetek között pedig megtalálható például a Magyar Biomassza Társaság és a Magyar Genetikusok Egyesülete.

    Pártos Ferenc, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke elmondta, hogy Magyarország mára az innovációs mérőszámok alapján a leszakadó országok közé került a világban. A tudomány és a technológia területén átrendeződés zajlik világszerte, a mérnökök és természettudósok hamarosan Ázsiából érkeznek nagy számban - mondta Pártos.
    Az NKTH stratégiájában két irányban kíván a jelenlegi helyzeten változtatni. Egyrészt erősíteni tervezi az alapokat, amit sok kisebb összegű ösztöndíjjal lehetne elérni, pozitív jövőképet felmutatva ezzel a leendő reálértelmiségieknek. A hivatal támogatási koncepciójának része az is, amint az elnök elmondta, hogy kevés, verseny alapján kiválasztott csúcstechnológiai területet nagy összeggel támogasson. A pályázatok elbírálásához és ellenőrzéséhez a MTESZ szakértői gárdájának közreműködését is kérte Pártos Ferenc.

    Az ünnepi ülésen távollétében olvasta fel Gordos Géza elnök a Németországban élő, 93 éves Mosonyi Emil akadémikus köszöntőjét, aki a szövetség ma már egyedüli élő alapító tagja. Kiemelkedő munkája és életútja elismeréseként Mosonyi Emilnek és Tóth Jánosnak a MTESZ elnöksége jubileumi aranyérmet adományozott.
    A szövetség idei díját Juhász István matematikus, Molnár Pál vegyészmérnök, S. Nagy László erdőmérnök és Pályi András geofizikus kapta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását