2024. április 18. - Andrea, Ilma

A Széchenyi fürdő kicsinyített mása a Mini Európa parkban

Felavatták szerdán a Magyarországot szimbolizáló makettet, a Széchenyi fürdő 1:25 arányban kicsinyített mását Brüsszelben a Mini Európa parkban, ahol valamennyi európai uniós tagország egy vagy több nevezetes épületének makettje látható.
2008. április 30. szerda 17:49 - Hírextra
A Belgium jelképének számító Atomium közelében elhelyezett, 48 négyzetméter alapterületű makett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM), a Külügyminisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közös finanszírozásában valósult meg.

Az avató beszédeket Kovács Miklós, az ÖTM turisztikai szakállamtitkára, Olivier Chastel belga külügyi államtitkár, Guy Vanhengel, a brüsszeli régió külügyminisztere, Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Robák Ferenc belgiumi magyar nagykövet és Thierry Meeus, a park ügyvezető igazgatója mondta. Az "avatók" a tűzijátékkal tarkított rendezvényen jelképesen - fürdőköpenyt öltve - maguk is kipróbálták a fürdőt.

Mint Róna Iván elmondta, Magyarország egyebek között azért döntött a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda makettje mellett, mert ilyen típusú épület még nem található Mini Európában, másfelől ez megfelelően reprezentálja Magyarországnak a termálturizmusban elfoglalt előkelő helyét Európában és az egész világon.

Kovács Miklós arra is rámutatott, hogy olyan épületről van szó, amely a jövőre vonatkozó magyar terveket reprezentálja, ugyanakkor a hagyományokat is tükrözi.

A belga avatók egyebek között Magyarország uniós szerepét és a két ország kapcsolatait méltatták, utalva a második világháború után az országba érkezett magyarok segítségére, valamint Sólyom László köztársasági elnök minapi kétoldalú látogatásának fontosságra is.
A makett fürdőzők és vízben sakkozók figuráit is magában foglalja. Animációként rövidesen gombnyomásra termálgőzfelhőbe burkolható lesz a fürdő belterülete.

Az EU-tagországok többsége immár rendelkezik kicsinyített épülettel, már csupán Szlovénia és Bulgária makettjének a helye üres a brüsszeli parkban.

A húsz éve létesített Mini Európa az egész kontinens legfontosabb látnivalóit a látogatók elé tárja: a turisták a kanyargós sétaúton egyebek közt a londoni Big Ben, a párizsi Eiffel-torony és a Diadalív, a prágai Óvárosháza, az athéni Akropolisz, a brüsszeli főtér, az ausztriai Melk apátsága és más híres épületek kicsinyített másai közt bolyonghatnak. Hegyen-völgyön, Csalagútban zakatol a szuperexpressz, a gyerekek gombnyomásra előidézhetik a Vezúv kitörését, másik gombbal lejátszhatják a kiszemelt ország nemzeti himnuszát, és még számtalan érdekesség található a parkban.

A másolatokat hosszadalmas, munkaigényes eljárással készítik, összeállításuk több ezer munkaórába telik. Tekintettel arra, hogy szabadtéri kiállításról van szó, a speciálisan kezelt anyagok ellenállnak az időjárási viszontagságoknak.

A magyar makett összköltsége körülbelül 200 ezer euró volt.
A makettavatást a hosszú hétvégén számos magyar esemény egészíti ki, amelyeken a látogatók Magyarország népművészeti, építészeti és gasztronómiai kínálatával ismerkedhetnek meg. Egy 1,5 méter átmérőjű óriásbográcsban folyamatosan magyaros pörkölt készül (összesen több ezer adag), illetve a teljes magyar borkínálatot reprezentáló borféleségekből tartanak ingyenes kóstolót. Néptáncosok és népi zenekarok, tojásfestőműhely, sakkozási lehetőség és nyereményjátékok is várják a brüsszelieket.

Az ötvenéves fennállását most ünneplő Atomium tetején ezekben a napokban magyar zászló látható: ez az első alkalom, hogy a világhírű szerkezetet a belgán kívül más ország lobogójával díszítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását