2024. április 23. - Béla

Leleplezték a fotográfus emléktábláját

Klösz György fotográfusnak, a magyarországi városfotózás úttörőjének állítottak emléktáblát a 3-as metró Ferenciek tere állomásának peronján kedden; Lapis András szobrászművész reliefjét Budapest főpolgármestere leplezte le.
2008. április 22. kedd 16:39 - Hírextra
Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy a főváros építéséről, növekedéséről Klösz György képeiből tudhatja meg a legtöbbet a mai városlakó. Mint mondta, ezeknek a munkáknak a javarészét Budapest Főváros Levéltára őrzi.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője felidézte, hogy az 1844-ben Németországban született Klösz György a kiegyezés idején érkezett Darmstadtból Pest-Budára. Az eredetileg gyógyszerészettel, majd élete végéig fényképezéssel foglalkozó művész 95 évvel ezelőtt, 1913. július 4-én hunyt el.

Mivel Klösz György sokféle módon örökítette meg a főváros, benne a közösségi közlekedés fejlődését, a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt.-nél úgy vélték, hogy az évforduló méltó alkalom a megemlékezésre - mutatott rá a szóvivő.

Tétényi Éva, a Budapesti Városvédő Egyesület ügyvezető titkára elmondta, hogy a civil szervezetben is felmerült: jó volna a főváros múltjával megismertetni az embereket, hogy a ma itt élők szemlélete megváltozzon. Szeretnék elérni azt is, hogy Klösz György munkássága példával szolgáljon: dokumentálják ezt a jelent, hogy az utókor számára a város értékei fönnmaradjanak - utalt rá Tétényi Éva.

Saly Noémi várostörténész a Podmaniczky Páholy képviseletében idézte meg a német születésű, de magát magyarnak valló Klösz György alakját.

"A látás képességével volt megáldva, amit ő látott és láttatott, a város fénykora volt" - fogalmazott a várostörténész, hozzátéve, hogy a fotográfus tanúja volt Pest-Buda szépülésének, Budapest létrejöttének és a millennium nagyszabású építkezéseinek. Fotografálta a közösségi közlekedés eszközeit a lóvasúttól az első Siemens-villamosokig, és az első kapavágástól az indulásig követte a millenniumi földalatti vasút történelmi jelentőségű építését.

Saly Noémi az ünnepség résztvevőinek figyelmébe ajánlotta Klösz György hitvallását, amely szerint "a legnagyobb kielégülés, amit ember elérhet, a kötelesség teljesítésének tudata".

Lugosi Lugo László fotográfus 1900-2000 Budapest címmel albumba foglalta Klösz György fotóinak mai verzióit. Az ünnepségen ő adott magyarázatot arra is, miért éppen erre a metróállomásra került a Pesti Ferences Templomot és az egykori "Hatvani utczát" ábrázoló falikép. A metróhoz közel, a mai Kossuth Lajos utca első nagy bérházának tetején volt ugyanis Klösz György több száz négyzetméteres műterme.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását