2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jazztavasz négy estén át

Az idei Jazztavasz sztárvendégei McCoy Tyner zongorista, Joe Lovano szaxofonos, Jack DeJohnette dobos és Ron McClure bőgős lesznek; a Művészetek Palotájában április 30. és május 3. között zajló fesztivál programjában szerepel Oláh Kálmán zongoraművész sze
2008. április 22. kedd 10:12 - Hírextra

A szervezők tájékoztatása szerint az április 30-i nyitó hangversenyen, a Fesztivál Színházban Lantos Zoltán Mirrorworld zenekara Tau című új lemezét mutatja be. A hazai dzsesszélet egyéni hangú hegedűművésze kreatív módon találja meg az egyensúlyt indiai klasszikus zenei tanulmányai, a kárpát-medencei és balkáni népzene, valamint az avantgárd dzsessz között. A Mirrorworld egyedi hangzásképét Borbély Mihály szaxofonja, Lukács Miklós cimbalma, Barcza-Horváth József basszusgitárja, valamint Horváth Kornél és Dés András ütőhangszerei is különlegessé teszik.

Május 1-jén az Egyesült Államokból érkező McCoy Tyner lép fel triójával és az ugyancsak amerikai Joe Lovano szaxofonossal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. McCoy Tyner 1965-ig volt tagja a John Coltrane Quartetnek, majd ezt követően egyre mélyebbre ásott saját kulturális örökségének, a nyugat-afrikai autentikus zenének feltérképezésében. Az új évezredben egyre több koncertfelvétele látott napvilágot. Legújabb, McCoy Tyner Quartet című albumát mutatja be, a szaxofonos szólista Joe Lovano lesz.

Május 2-án Oláh Kálmán kétrészes szerzői estjén elsőként a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című művet adja elő egy magyar-brit-amerikai vegyes kvintett, valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar a karmester, Kovács László vezetésével. A második részben további Oláh-szerzemények csendülnek fel nemzetközi all-star kvartettjével, amelyen Ron McClure bőgőn és Jack DeJohnette dobon játszik. Az este brit vendége a trombitás Gerard Presencer lesz.

Május 3-án a Balázs Elemér Group zárja a fesztivált. Balázs Elemér évek óta feszegeti a műfaj lehetőségeinek határait: az európai zene kezdeteit kommentálja az alapvetően nem európai eredetű dzsessz eszközeivel. A koncert a zenekar legutóbbi, Early Music című lemezének tematikájára épül. A világhírű katalán énekművésznő, Núria Rial reneszánsz kori motettákat ad elő, a Mizsei Zoltán vezette Voces 4 Ensemble a cappella kíséretében. A mostani koncert különlegessége, hogy az Early Music című lemezen szereplő darabokon túl két további Lassus-motetta is megszólal a művészek parafrázisában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását