2024. április 25. - Márk

Összefüggés a növényvédőszerek és a Parkinson-kór között

Családi előfordulást vizsgáló esettanulmányok alapján amerikai kutatók kimutatták a növényvédőszerek és a Parkinson-kór kialakulása közötti összefüggést.
2008. április 21. hétfő 18:08 - Hírextra

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a Parkinson-betegségben szenvedő emberek kórelőzményében kétszer akkora gyakoriságában szerepel a növényvédőszerekkel való érintkezés, mint az egészséges embereknél. Ugyanakkor kevesen vizsgálták a növényvédőszerek bizonyos fajtái és a Parkinson-kór kialakulása közötti összefüggéseket.

Dana Hancock, az észak-karolinai Duke Egytem kutatója és kollégái 319 Parkinson-kóros beteget és több mint 200 egészséges családtagjukat vizsgálták meg. Mint kiderült, a Parkinson-betegségben szenvedők esetében 61 százalékkal nagyobb volt a növényvédőszerek közvetlen hatásának a kimutatása, mint egészséges családtagjaiknál.

A rovarirtók és a gyomirtók egyaránt növelték a Parkonson-kór kockázatát. Legszignifikánsabb összefüggés az organikus klór- és foszforvegyületek esetében volt kimutatható - emelték ki a kutatók tanulmányukban, amely a BioMed Central Neurology című online tudományos folyóiratban látott napvilágot.

"A növényvédőszerek további vizsgálata révén beazonosíthatók azok a biológiai +ösvények+, amelyeken keresztül a kemikáliák befolyásolják a Parkinson-kór kialakulását" - hangsúlyozták a tudósok.

A kapcsolat a vegyszerek és a betegség között olyan családoknál volt különösen hangsúlyos, ahol korábban nem fordult elő a Parkinson-kór.

"Ez arra enged következtetni, hogy a sporadikus Parkinson-megbetegedéseknél a páciensek különösen érzékenyen reagáltak a növényvédőszerek toxikus hatására. Nem lehet azonban kizárni a kemikáliák hajlamosító hatását olyan egyéneknél sem, akiknek a családjában voltak Parkinson-betegek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását