2024. március 29. - Auguszta

Csempészet és a pénzmosás

Magyarországon a szervezett bűnözés szempontjából a legnagyobb fenyegetést a csempészet, az embercsempészet és a pénzmosás jelenti - mondta Max-Peter Ratzel, az Europol igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, miután előadást hallgatott meg a szer
2008. április 21. hétfő 13:28 - Hírextra

Az Europol igazgatója is részt vesz azon a hétfőn kezdődött kétnapos konferencián, ahol az EU rendőri szervezete, az Europol nemzeti egységeinek vezetői, illetve több nemzetközi bűnügyi szervezet vezetői - összesen 31 országból - vitatják meg többek között a nyugat-ballkáni országokkal folytatott együttműködést, amelyben Magyarország jelentős szerepet vállal, illetve értékelik a szervezett bűnözési fenyegetettséget, megvitatják a terrorizmusról szóló helyzetjelentést, értékelik az Europolon belüli bűnelemző munkát, illetve téma lesz még a 2008-as labdarúgó Európa Bajnokság biztosítása is.

Max-Peter Ratzel kiemelte: a konferencia témái nemcsak Magyarország, hanem az egész régió számára érdekesek.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta: bemutatták a tanácskozás résztvevőinek a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni munkáját, illetve azt a hospitációs gyakorlatot, amelyet Magyarország 2006 óta folytat. Ez utóbbi keretében negyedévente 2-2 rendőrt küldenek az Europol hágai központjába, a magyar összekötő irodába, ahol a már kint tartózkodó három magyar rendőr mellett ők is jelentős nemzetközi tapasztalatra tehetnek szert.

A főkapitány kiemelte: Salgó László, az Europol igazgatóhelyettese mellett további hat magyar rendőr alkalmazottja már az Europolnak. Így a hat alkalmazottal, a nemzeti összekötő irodában dolgozó három rendőrrel, illetve a két hospitálóval együtt Magyarországról összesen tizenkét rendőr dolgozik az Europolnál.

Bencze József kiemelte: Magyarország 2004 szeptembere óta tagja az Europolnak, de már 2002-ben létrehozták az összekötő irodát. Magyarország jelentősen kiveszi a részét az Europol munkájából, a 17 "munkafájlból" 12-ben dolgozik. Németországgal közösen Magyarország vezeti az Europol illegális migráció elleni projektjét - emelte ki.

Tavaly 12 operatív műveletben dolgozott együtt a magyar rendőrség és az Europol. Magyarország a hetedik legaktívabb "ügykezdeményező" az Europolnál. A nemzeti összekötő irodának tavaly 5.500 megkeresést kellett teljesítenie.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását