2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fóbiáink gyógyíthatók

A felnőtt lét terhei olykor pszichés betegségekben nyilvánulnak meg, de a fóbiák orvosolhatók.
2008. április 18. péntek 20:19 - Hírextra
Amikor szaporává válik a szívverés, izzad a tenyér és remegnek a végtagok, valószínűleg fóbia van a láthatáron. A fóbia jelentése irracionális félelem, mely konkrét tárgyhoz kapcsolódik. Tari Annamária, pszichoterapeuta tapasztalatai szerint a leggyakoribb a közlekedési fóbia, a nyílt tereptől való félelem, és a repüléstől vagy az állatoktól való fokozott rettegés.

– Mindig az egyéni személyiségelemzésnél dől el, hogy pontosan mi okozza a fóbiát, de leggyakrabban a betegség régi elfojtások miatt alakul ki. Ezek lehetnek gyermekkorra visszavezethető szorongások is. A fóbia igazából egy tárgyiasítás, vagyis a beteg a rosszullétet összefüggésbe hozza valamivel, például egy közlekedési eszközzel – mondta el Tari Annamária.

Az irreális félelmekből eredő betegségek a felnőtteket sújtják, vagyis húszéves kortól kezdődnek. Ennek oka, hogy szembe kell nézni az önállósággal, és a fóbiások ettől azt érzik, hogy magukra maradtak. A probléma azonban a terapeutának nehezen feltárható, mert ők nem tekintik magukat betegnek, állítják, hogy semmi bajuk csak például a metróba ne kelljen bemenni.

– Azok az esetek nem könnyűek, amikor a fóbiás tudattalanul ragaszkodik a tünetekhez. Hiszen ilyenkor a családtagok a segítségére sietnek, köré szerveződik a többiek élete, így sokkal több figyelmet és törődést kap, mint korábban. A ragaszkodást a legtöbben nem ismerik fel, és nagyon meghökkennek, amikor elmondom nekik.

Minél régebben alakult ki a fóbia, annál nehezebb gyógyítani. A kezelések fél évig, de akár egy-két évig is eltarthatnak. A terápia mellett gyógyszereket is alkalmaznak, hogy csökkentsék a szorongásos tüneteket. Ha valakit sikeresen kezelnek és gyógyultan távozik a rendelőből, nem fog visszaesni. De arra van példa, hogy később kialakul egy olyan élethelyzet, aminek hatására a tünet ismét felbukkan.

A rosszullét jelentkezése viszont elkerülhető, ha ebben az élethelyzetben az egykori fóbiás nyíltan kimondja az érzéseit. Azok az emberek, akik jó önismerettel rendelkeznek és ehhez még magabiztosság is társul, valószínűleg nem fog kifejlődni náluk irreális félelem, hiszen érzéseiket tudják azonosítani és vállalni is.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását