2024. április 25. - Márk

Éljen a tönköly!

Jobb közérzet, egészséges emésztőrendszer és sok tápanyag, ez az ízig-vérig magyar tönköly hatása.
2008. április 18. péntek 18:41 - Hírextra
Sokan támadják mostanában a kenyeret, mint alapvető ételt, pedig valaha annyira tisztelték, hogy keresztet formáltak fölötte, mielőtt megették. Napjainkra azonban a fehér kenyér jelentősen felhigult, hiszen adalékanyagokkal és különböző porízesítéssel fújják fel, így nem csoda, hogy egy-két órával fogyasztása után már éhesek vagyunk. A kenyér szerelmeseinek azonban vannak még ínyencségek, az egyik ilyen élelem a tönkölykenyér.

– Akkor figyeltem fel igazán a tönkölybúzára, amikor a csernobili katasztrófa megtörtént. Ezt a növényt 1985-ben kezdtük nemesíteni, és egy évvel később, amikor a robbanás történt, minden más növény sugárzást mutatott, csak a tönköly nem. Ekkor úgy éreztem, erre a jelenségre oda kell figyelni – mondta el Dr. Kalmár Gergely, nemesítő.

A tönkölybúza olyan zárt tokkal van körülvéve, ami nem enged be semmilyen káros anyagot, így a sugárzást sem. Ha vegyszerrel kezelik, permetezik, akkor nem terem. Ezért a szakember szerint a bioélelmiszerek vezérnövényévé válhat. A körülbelül 20 százalékos fehérjetartalmú tönkölybúzából azonban nehéz kenyeret sütni, ezért nem lehet a szokásos módszert alkalmazni, ha el akarjuk készíteni.

Mivel maga az alapanyag teljesen tiszta, csak úgy lehet belőle egészséges kenyeret sütni, ha minden más alapanyag is tiszta, így a víz és a só sem lehet szennyezett. A fent említettek ellenére tönkölykenyér süthető olyan módon, hogy sem adalékanyag, sem élesztő, sem kovász nem kell hozzá. A tönköly igazi hungarikum, ami a magyar élelmiszeripar ékességé válhat.

– A fehér kenyér fogyasztása hosszú éveken keresztül emésztési problémákhoz vezet, hiszen az egész szervezetet elnehezíti. Ha azonban átváltunk a tönkölyre, néhány nap után már érezni fogjuk magunkon, hogy sokkal jobb a közérzetünk. Az emésztés helyreállításához azonban már hosszabb időre van szükség – osztotta meg tapasztalatait Kalmár Virág, természetgyógyász.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását