2024. április 25. - Márk

Madárportrék és más természetfotók a múzeumban

Többnyire madarakat, Molnár Gyula természetfotós kedvenceit ábrázolja az a harmincöt felvétel, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban pénteken nyíló kiállításon láthat a közönség - közölte Becsei Péter, az intézmény kommunikációs munkatársa az MTI-vel.
2008. április 17. csütörtök 11:42 - Hírextra

A művész képein a madár- és állatvilág sajátos arcot mutat, a fotók egyéniséget is tükröznek gyakorta, mert ugyanahhoz a fajhoz tartozó egyedek közül talán kettő sem egyforma: félénk, szelíd, bátor feketerigó például egyaránt létezik, még ha nem is mindig teljesen pontos és megfelelő az emberi tulajdonságok átvetítése.

Molnár Gyula tízéves korában előbb a madárvilágot szerette meg és kezdte el figyelni, majd megpróbálta élményeit fényképeken is rögzíteni. Már 15 éves korában megjelent egy fényképe a jégmadárról a Természet világa című folyóiratban, majd sorra közölték képeit más természettudományos lapokban és szakkönyvekben is.

A civilben a szegedi egyetem adjunktusaként dolgozó alkotó - aki nemcsak fotográfusként, hanem mint a Molnár Dixieland névadó-alapító dzsessz-muzsikusa is ismert - előbb a madárfotózást művelte, majd később a természetfotózás minden területét kipróbálta, így a tárlaton május 25-ig a madárportrék mellett táj- és virágfotókat is láthat a közönség.

A fotók a legmodernebb technikával készültek - bár, ahogy az alkotó mondja, nagy figyelemmel és kitartással a korábbi eszközökkel, manuális optikával is megörökíthető a századmásodpercnyi madárszárnymozgás. De ehhez a több kattintáson túlmenően az a több mint fél évszázados szakmai tapasztalata is jó, ha megvan, amit Molnár Gyula magáénak tudhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását