2024. március 29. - Auguszta

Nemzetközi Amatőr Zongoraverseny

A Sorbonne Egyetem mellett a Párizsi Magyar Intézet (PMI) szolgál az idén 19. alkalommal április 9. és 12. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Amatőr Zongoraverseny helyszínéül. Az 1989-ben, Gérard Bekerman közgazdász ötlete nyomán létrejött nemzetközi
2008. április 12. szombat 07:41 - Hírextra

Az évek során egyre nagyobb sikert arató négynapos koncertsorozatra idén a világ 50 országából több százan jelentkeztek.

A PMI-ben szerdán és csütörtökön megrendezett, közönség előtti "selejtezőkre" 25 országból százan kerültek be, majd a péntek esti elődöntő után a döntőre szombat délután 4 órakor a francia kulturális minisztérium támogatásával a Sorbonne Egyetem dísztermében kerül sor. A döntőt a Radio Classique francia közszolgálati komolyzenei rádióadó április 22-én este 9 órától felvételről közvetíti.

A neves zongoristákból álló zsűri által megítélt 3000 eurós fődíj mellett húsz zenekritikus döntése alapján ítélik oda a Nemzetközi Sajtó Díját, és a közönség is külön szavazhat a szombati döntőn.
A PMI már évekkel ezelőtt csatlakozott a rendezvényhez.

"A Franciaországban is elismert Cziffra György zongoraművész a barátom volt és halálának 10. évfordulója alkalmából, 2004-ben szerveztem egy kiállítást Liszt Ferenc kézirataiból, amelynek a Magyar Intézet adott otthont" – mondta a szervező Gérard Bekerman, aki azóta áll kapcsolatban a PMI-vel.

Az ötletgazda szerint ez a rendezvény nem vetélkedés, és még kevésbé rivalizálás. Inkább lehetőség a művészettől távol eső területről érkezett amatőr zongoristák számára a bemutatkozásra. A megmérettetésre bárki jelentkezhetett, csupán az alsó korhatárt határozták meg 18 évben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását