2024. április 18. - Andrea, Ilma

Már nem énekel, hanem oktat

Szörényiék távozása után lett az Illés-együttes szólistája Serfőző Anikó, majd öt év múltán egy németországi szerelem nemcsak a zenekartól, hanem hazájától is elszakította egy időre. A popvilágba már nem tért vissza, de idegenben szerzett nyelvtudását már
2008. április 9. szerda 10:27 - Hírextra

"Engem nem lehet elfelejteni", " Mindenkit elfelednek egyszer". Két egykor népszerű sláger, merőben más állítással.

Serfőző Anikó - bár egyik dalt sem az ő neve jegyzi - az utóbbival ért egyet. Persze vízválasztó kérdés lehetne egy szellemi vetélkedőn: miről nevezetes Serfőző Anikó? Vélhetően csak azok tudnának helyes választ adni, akikről azt szokás mondani: két lábon járó lexikonok a pop- és rockmuzsika világában. Pedig az óbudai Árpád Gimnázium némettanára nem akárki: öt éven át a legendás Illés-együttes szólóénekesnője volt.

Más kérdés, hogy csak a legnagyobb Illés rajongók tudják: a zenekar névadójának három korszaka volt. Az első Illés együttes még 1959-ben, a Berzsenyi gimnáziumban alakult. A második, a leghíresebb Illés csapat a két Szörényivel - Leventével és Szabolcscsal -, Bródy Jánossal és Pásztori Zoltánnal lett az ország legnépszerűbb együttese. Miután Szörényiék otthagyták az Illés zenekart és megalakították a Fonográf együttest, Illés Lajos egyedül maradt. De nem sokáig, 1974 őszén létrehozta harmadik zenekarát.

- Ebbe az együttesbe hívott meg Lajos szólóénekesnek - meséli Serfőző Anikó.

- Hogyan fedezte fel önt?

- Ének és zenetagozaton végeztem. Amatőr együttesben énekelgettem, amikor egy gimnáziumi bulin megjelent Lajos. Méghozzá éppen tehetségkutató szándékkal, mert a Csongor és Tünde musicaljéhez keresett egy jó hangú lányt. Nagy örömömre engem választott. Megkért, hogy énekeljek fel kazettára néhány számot. Ezzel mentünk el a Fővárosi Operett Színházba, ahol a meghallgatás után elfogadták a musicaljét.

- Szerepelt is a darabban ?

- A fiú és egy tündér címen ment a musical, amelyben csak az operett tagjai játszhattak, de a Csongor és Tünde betétszámaiból készült Boldog város című lemezen már jó néhány számban benne voltam. S nem mellesleg, az 1974-ben megalakult új Illésben én lettem a szólóénekes.
- Ez az együttes korántsem volt már olyan népszerű, mint a régi…

- Azért voltak jelentős sikereink, itthon és külföldön is. Az 1977-es Metronom-fesztiválon első helyezést nyertem a Hogyha egyszer majd…című Illés-szerzeménnyel. Külön érdekesség, hogy a zsűriben ott volt Szörényi Levente is, aki a maximális tíz ponttal jutalmazta a produkciót.

- Miért ment el Illéséktől?

- Drezdában 1979-ben játszottunk egy nemzetközi fesztiválon, ahol megnyertem a legjobb előadónak járó fődíjat. A turnén megismerkedtem egy énekes-gitáros német zenésszel, Peter Paukkal. A találkozásból nagy szerelem lett, nem is jöttem haza, ott maradtam vele Drezdában. Tizenegy évig éltünk együtt, az ő dalaiból az egykori NDK-ban megjelent egy német nyelvű nagylemezem. Ő lett az édesapja a ma már 25 esztendős fiamnak is.

- Színpadon mikor énekelt utoljára?

- Ó, van annak már húsz éve is!

- Ha újra hívnák?

- Bizonyára örömmel mennék. De nem hívnak, elfelejtettek.

- Hogyan él ma?

- Némettanári diplomát szereztem az ELTÉ-n, még 1989-ben. Az Árpád Gimnáziumban kaptam állást, ma is ott tanítok.

- A tanítványai vajon tudják, hogy a tanárnőjük milyen énekesnő volt?

- Eddig nem tudták, talán most híre megy, ha valamelyikük ezt az interjút elolvassa...

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását