2024. április 20. - Tivadar

Újra a diszkriminációról

Csak a diszkrimináció megszüntetésével lehet javítani a magyarországi romák helyzetén - hangsúlyozta Teleki László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője kedden, a nemzetközi romanapon Budapesten.
2008. április 8. kedd 14:07 - Hírextra
A kormány a roma évtized keretében jelölte meg céljaként a cigányok oktatási, foglalkoztatási, lakhatási és egészségügyi helyzetének javítását, továbbá az őket érő diszkrimináció és szegregáció megszüntetését - mondta sajtótájékoztatóján a volt romaügyi államtitkár.

Teleki László kifejtette, mindezt komplex módon kell kezelni. Példaként említette azt, amikor egy romát lakhatási körülményei miatt ér hátrány az iskoláztatásában, illetve foglalkoztatásában.

Az oktatásról szólva elmondta, a roma gyermekek tanulmányaihoz az egyik legnagyobb segítséget az az ösztöndíjprogram jelenti, amelyet a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány kezel. Ennek keretében például a 2005/2006-os tanév első félévében 18.675 tanulót támogattak 507 millió forint keretösszegben.

Egyetlen roma diák sem kerülhet ki ebből a támogatási rendszerből, ha eléri az előírt legalább közepes tanulmányi átlagot - tette hozzá.

Az MSZP-s képviselő arról is beszámolt, hogy az állam az idei költségvetésből 200 millió forinttal támogatja azokat az együtteseket és szervezeteket, amelyek a legtöbbet tesznek a roma kultúra továbbéléséért. A támogatásban többek közt a Rajkó Zenekar, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Rádió C részesült.

A foglalkoztatással összefüggésben a képviselő figyelmeztetett arra, a cigányoknak nem látványképzésekre van szükségük, hanem arra, hogy piacképes szakmát szerezhessenek.

Azt, hogy a romákkal szembeni diszkrimináció még mindig nagyon erős Magyarországon, a Zalai Hírlap közelmúltban végzett felmérésével példázta Teleki László.

A kísérlet során egy ember munkaadókat hívott fel álláskeresési szándékkal. Amikor a telefonbeszélgetés során elmondta, hogy roma származású, 10-ből 7 munkáltató vette volna fel. Ha nem említette, hogy roma és egy átlagos vezetéknévvel mutatkozott be 10-ből 10 alkalmazta volna.

A romák világnapját április 8-án tartják, 1971-ben ezen a napon rendezték meg Londonban a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták egyebek között a roma nép zászlaját és himnuszát.

Ma mintegy 13-15 millió cigány él világszerte, közülük legalább 8,5 millió Európában. A legtöbben, csaknem 2 millióan Romániában, míg Magyarországon a becslések szerint 600-700 ezer roma él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását