2024. április 25. - Márk

Vacsora-Gyilkosság-Szex-Revü

(Lady) Macbeth-ek - Vacsora-Gyilkosság-Szex-Revü címmel mutatja be új, közös produkcióját Mándy Ildikó Társulata és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat. A táncszínházi előadás premierje április 18-án Budapesten, a MU Színházban lesz - közölte Tariska Andr
2008. április 1. kedd 08:52 - Hírextra

A "VokálSzólóDuett" William Shakespeare hasonló című drámáján alapul, de nem a történet elmesélésére törekszik - mondta Mándy Ildikó, a produkció rendezője és egyik táncosa. Az előadás inkább a címszereplő-pár hatalomért folytatott küzdelmét, illetve egymáshoz való viszonyukat kívánja feldolgozni. A sajtóanyagban a társulat úgy fogalmaz: a darab "XX és XY emberi kromoszómák története, az emberi lény ellentmondásokkal teli létezése".

Shakespeare tragédiájában Macbeth és a Lady célja közös, a hatalmat akarják megszerezni mindenáron, a küzdelemben azonban megmutatkozik, hogy a nemi szerepek néha felcserélődhetnek. Van olyan helyzet, mikor a nő erősebb belülről és a férfi inog meg, ilyenkor a sztereotípiák nem működnek. Ha például egy férfi sír, azt mondják rá, nőiesen viselkedik, pedig ez nem feltétlenül igaz - hívta fel a figyelmet Mándy Ildikó.

A darab rendezője hozzátette: "hogy miért ezt a címet adtuk a produkciónak, az legyen meglepetés, az előadásból majd minden kiderül. Annyit elmondhatok, hogy a (Lady) Macbeth-ek éppúgy szól majd a férfiról, mint a nőről, illetve kettőjükről együtt".

Az előadásban Mándy Ildikó és Fenyves Márk szerepel. A fényeffektusokat Payer Ferenc, a fotókat Dusa Gábor készítette, a hanghatások Kondás Zoltán munkái.

Mándy Ildikó táncos, koreográfus, tanár a Dominó Pantomim Együttesnél tanult és működött 1983-ig. A Corpus Pantomim Együttes, majd az Artus Színház alapító tagja volt. 1999 óta saját társulatával dolgozik, táncosként azonban először szerepel együttesének darabjában.

A Mándy Ildikó Társulat első munkája az XYZ című tánc-látványszínházi előadás volt, amely M. Tóth Gézával, azóta Oscar-díjra jelölt animációsfilm-rendezővel és Stollár Xénia zeneszerzővel közösen készült, s a veszprémi II. Országos Kortárs Összművészeti Fesztiválon alkotói díjat kapott. Az elmúlt években a társulat fellépett Németországban, Csehországban, Lengyelországban és Egyiptomban is.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat 1998-ban mutatta be első önálló estjét a MU Színházban "Vágy Variációk" címmel, az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Fő célja a tradicionális modern tánc és a magyar mozdulatművészet hagyományainak megőrzése, korunknak megfelelő továbbvitele és tanítása, egyben a műfaj határainak tágítása, új formanyelv keresése a kortárs impulzusok hatására.

Fenyves Márk képzőművészeti tanulmányai után táncosként először az Orkesztika Mozdulatszínház, majd a Dekadance és más csoportok tagja volt. A mozdulatművészet megőrzése és fejlesztése céljából Pálosi Istvánnal létrehozta a Duncan-Dienes Orkesztika Iskolát (1997), a Mozdulatművészeti Stúdiót (2001), valamint a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot, melynek művészeti vezetője, táncosa, koreográfusa és látványtervezője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását