2024. március 29. - Auguszta

Olimpiai selejtező, öt magyarral

Szerdától vasárnapig Nantes-ban rendezik az asztaliteniszezők európai olimpiai kvalifikációs versenyét, amelyen öt magyar játékos próbál szerencsét.
2008. április 1. kedd 11:09 - Hírextra

A francia városban a kontinensről 11-11 férfi és nő szerzi meg az ötkarikás részvétel jogát. Miután minden ország annyi versenyzőt indíthat a viadalon, ahány kvótalehetősége még van, a magyar színeket két hölgy, Lovas Petra és Póta Georgina, valamint három férfi, Jakab János, Zwickl Dániel és Zombori Dávid képviseli.

Tóth Krisztina világranglista-helyezése alapján már korábban bebiztosította részvételét pályafutása negyedik olimpiáján. Mellette az Európa-bajnok és világbajnoki ötödik helyezett csapat másik két tagja, Póta és Lovas is arra törekszik, hogy már Nantes-ban megszerezzék maguk – és ezáltal a csapat – számára a pekingi repülőjegyet (a kínai fővárosban a páros helyett csapatversenyt rendeznek, s az egyéni kvalifikációk határozzák meg a résztvevő együttesek listáját).

A női játékosok sikerére – papíron legalábbis – jó esély mutatkozik, hiszen a nantes-i versengésben a vasárnap magyar bajnoki címet szerzett Póta a 2. kiemelt lesz, míg az ob ezüstérmese, Lovas a 12. kiemelési pozíciót kapja. Könnyű dolguk azonban biztosan nem lesz, mert az európai selejtező is hemzseg a kínai születésű játékosoktól.

Az erősebb nem képviselői arra törekszenek, hogy két sikertelen próbálkozás után végre legyen olimpiai résztvevője a magyar férfi szakágnak. A csapat eredményei egyre jobbak, így Harczi Zsolt, a válogatott szövetségi kapitánya joggal optimista a tekintetben, hogy legalább egy játékosa kvótát szerez Nantes-ban. Mondja mindezt annak ellenére, hogy a három játékos egyike sem lesz kiemelt, ami azt jelenti, hogy már a selejtező csoportmérkőzések során bravúrra lesz szükségük a továbbjutáshoz. Jakab és Zwickl is jó formát mutatott a hétvégi, budaörsi ob-n, mellettük a - rutinos, de sérüléssel bajlódó Pázsy Ferenc helyére beugró - 20 éves Zombori kap lehetőséget.

A verseny lebonyolítása rendkívül fárasztó, viszont igazságos, mert nem fordulhat elő az, hogy valaki – egy rossz sorsolás, kellemetlen stílus miatt - egy vereséggel végleg búcsúzzon olimpiai álmaitól. Az első szakaszban 4 fős csoportokban körmérkőzés lesz, minden csoportból az 1-2. helyezett, azaz 32 játékos jut tovább a progresszív kieséses második szakaszba, amelynek végén 11 játékos örülhet. A kieséses tábla legjobbjai mindig kvótát szereznek, míg a többiek egy következő kieséses táblára kerülnek tovább.

Annak sem kell azonban búcsút intenie Pekingnek, aki Nantes-ban elvérzik, még hátravan a világselejtező, amelyre Budapesten kerül sor május 8. és 11. között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását