2024. március 19. - József, Bánk

Új szervezetet alapítottak

Új táncszakmai szervezet jött létre, a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete - jelentették be az alapítók csütörtökön Budapesten. Az egyesületet az a tíz társulat alapította, amely kilépett a Magyar Táncművészek Szövetségéből (MTSZ).
2008. március 27. csütörtök 21:58 - Hírextra

A február 7-én megalakult egyesület elnöke Keveházi Gábor, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, a tiszteletbeli elnöki posztot Markó Iván, a Magyar Fesztivál Balett igazgatója vállalta, aki nem volt jelen az első eseményen. Alelnök lett Pongor Ildikó és Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorhelyettese. A szervezet képviseletére az elnök és az alelnökök jogosultak.

Az egyesület célja a hivatásos tánc- és balettegyüttesek érdekvédelme és képviselete, művészi munkájuk támogatása belföldön és külföldön egyaránt.

Keveházi Gábor az összejövetelen elmondta: azért léptek ki a hasonló célú MTSZ-ből, mert úgy érezték, "nem azon a módon képviselték őket, ahogy azt szerették volna."

Valójában kilenc együttes és egy magánszemély döntött úgy, hogy kilép a szövetségből: a Magyar Nemzeti Balett, a KFKI Kamarabalett, a Madách Színház Tánckara, a Magyar Fesztivál Balett, a Nemzetközi Tánc és Kultúra Alapítvány, a Budapest Balett, a Magyar Balettszínház Gödöllő, a Világsztárok Produkciós Kft., a Magyar Táncművészeti Főiskola és Orosz Adél, Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész.

A kilépés egyik indokául Keveházi Gábor azt jelölte meg, hogy "a szavazati arányokkal problémák voltak"; a 120 tagú Magyar Nemzeti Balett ugyanúgy egy vokssal bírt, mint egy két tagú alternatív formáció, s ezt igazságtalannak érezték. Az MTI érdeklődésére elismerték, hogy az egyesületi törvény nem teszi lehetővé a létszámarányos szavazatszámot. Tudomásuk szerint azonban a szervezeti és működési szabályzat alakítható úgy, hogy a nagyobb létszám mégis nagyobb érdekérvényesítési erővel járjon.

Az MTSZ korábbi és jelenlegi tisztségviselői az MTI-nek telefonon azt mondták, hogy a törvény nem tesz lehetővé ilyen megoldást. Szerintük a kilépők - köztük Keveházi Gábor - jobban érvényesíthették volna az elképzeléseiket, ha az elnökségi és kibővített elnökségi üléseken mindig megjelentek volna.
Keveházi Gábor a rendezvényen kiemelte, hogy nagy tervekkel indulnak, nyomatékosan kell jelen lenniük azokban a kuratóriumokban, ahol döntések születnek támogatásokról, állami kitüntetésekről. Feltétlenül együtt kívánnak működni bármilyen szövetséggel, egyesülettel.

A kulturális tárcát Perényiné Losonczi Júlia, a művészeti főosztály munkatársa képviselte, aki megerősítette, a minisztérium nyitott arra, hogy az egyesület részt vegyen különféle döntések előkészítésében. A Harangozó Gyula-díj és a Fülöp Viktor művészeti ösztöndíj kuratóriumába már kértek és elfogadtak az egyesülettől kurátorjelöltet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását