2024. április 25. - Márk

100 éve halt meg a híres író

Száz éve, 1908. március 11-én hunyt el Bordigherában Edmondo De Amicis, a világszerte nagy sikert aratott A szív című regény írója. A liguriai Oneglia városkában született 1846. október 31-én. A modenai katonai akadémián végzett, 1866-ban hadnagyi rangban
2008. március 9. vasárnap 11:13 - Hírextra

1867-től a hadügyminisztérium lapjának főszerkesztőjeként publikált a katonaéletből vett, népszerű írásokat, amelyeket utóbb kötetben is közreadott. Az olasz egység létrejötte után kiábrándult a katonaságból, s csak az irodalommal foglalkozott. Torinóban telepedett le, külföldi utjain szerzett élményeit útikönyveiben osztotta meg olvasóival, megteremtve a világjáró riporter típusát. Spanyolországról, Londonról, Hollandiáról, Marokkóról, Párizsról szóló útleírásai ebben az időben igen népszerűek voltak.

Legnagyobb sikerét az 1886-os A szív című regényének köszönhette, amelyet megjelenése után nem sokkal már számos nyelvre lefordítottak, s napjainkig olaszul több mint 300 kiadást ért meg. A mű főhőse egy harmadik elemista torinói kisfiú, Enrico Bottini, aki naplóformában számol be iskolai élete apró-cseprő eseményeiről, kis társaival elkövetett csínytevésekről, huncutságokról. A naplót helyenként megszakítják a tanítók elbeszélései, példázatai, amelyek a kötelességtudatról, az áldozatkészségről, a hazaszeretetről szólnak. A mai kiskamasz olvasó már minden bizonnyal idegenkedik a mű pátoszától, érzelmes retorikájától, de tagadhatatlan, hogy az író mély életismerettel, bensőséggel, beleérző képességgel ábrázolja e kisiskolások életét. De Amicist állítólag fiai, Furio és Ugo iskolai kalandjai inspirálták a mű megírására. A szívben regény számos film alapjául szolgált, készült belőle mexikói, argentin és olasz filmfeldolgozás is.

1891-ben De Amicis nem is annyira ideológiai megfontoltságból, mint inkább érzelmi okokból csatlakozott a szocialista mozgalomhoz. Érdeklődése egyre inkább a társadalmi kérdések felé fordult, regényeiben is a szociális problémákra fókuszált: írt az olasz kivándorlók kilátástalan sorsáról, a munkásoktatás égető kérdéseiről, az elnyomottak iránti részvét szükségességéről. Egy regényéből Majakovszkij forgatott filmet 1918-ban Kisasszony és a huligán címmel.

Életének utolsó éveit több családi tragédia is beárnyékolta, előbb édesanyját veszítette el, majd Furio fia vetett önkezével véget az életének. Egészsége ezt követően megromlott, s 1908. március 11-én szívrohamban meghalt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását