2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jön Nick Cave

Budapesten lép fel május 26-án az alternatív pop-rock színtér egyik legfontosabb zenésze és énekese Nick Cave. Az ausztráliai születésű, jelenleg Angliában élő zenész a Petőfi Csarnokban lép a magyar rajongói elé - tájékoztatta a mkoncertet szervező Live
2008. március 4. kedd 16:27 - Hírextra
Nicholas Edward Cave - ez az eredeti neve - már betöltötte az ötvenedik életévét, korát nehéz meghatározni. Igazi színpadi ember, élvezi, hogy elbűvölheti a közönségét. Az ének mellett billentyűs hangszereken és gitáron játszik.

Első zenekarát 1973-ban alapította Mick Harvey gitárossal, Tracey Pew basszusgitárossal és Phil Calvert dobossal. Repertoárjuk ekkor Lou Reed-, David Bowie-, Alice Cooper- és Roxy Music-feldolgozásokból állt. Később felvették a Boys Next Door nevet, és Nick saját szerzeményeit is műsorra tűzték.

Nick Cave festészeti tanulmányokat is folytatott, de egy év múltán felhagyott vele és teljesen a zenélés felé fordult.

Csapata kis idő múlva a Birthday Party névre váltott és Londonba, majd Nyugat-Berlinbe tette át székhelyét, azután 1984-ben szétesett, többek között alkohol- és kábítószer-problémák miatt.
Cave és Harvey együtt maradt és megalapította a Nick Cave and the Bad Seedst. Debütáló albumuk 1984-ben jelent meg From Her to Eternity címmel. Berlinben négy további albumot adott ki a banda, majd Nick átköltözött Brazíliába. Zűrös magánéleti időszak után 1993-ban Londonban tűnt fel.

1996-ban adta ki a Murder Ballads című albumot, amely gyilkosságokról szóló dalok gyűjteménye. Legismertebb "gyilkos" balladái a Henry Lee PJ Harveyval és a Where The Wild Roses Grow Kylie Minogue-gal készült.

Következő albumán Nick életrajzi és vallási ihletésű dalok találhatók. Felhagyott a drog- és alkoholfogysztással, akkor találkozott jelenlegi partnerével, Susie Bick brit modellel, akit 1999-ben feleségül vett, nem sokkal később ikreik születtek.

001-ben nagy sikert aratott aktuális albumával, annak turnéja keretében koncertezett Magyarországon A 2004-ben megjelent dupla albumán gospelkórus működött közre.

Az idők folyamán kiadott egy regényt (And the Ass Saw the Angel), s filmekben kapott szerepeket - szinte kivétel nélkül önmagát játszotta.

Most, 2008-ban visszatért a zenéhez: márciusban megjelent a Dig!!! Lazarus, Dig!!! lemeze, amely újra egy megalkuvások nélküli igazi rockzene.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását