2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A cink gyógyítja a hasmenést

A cink hatásos gyógyszer a hasmenésben szenvedő gyerekek kezelésére - állapította meg egy orvosi szaklap februári számában közzétett tanulmány.
2008. február 21. csütörtök 09:16 - Hírextra

Az azonban még további vizsgálatra vár, hogy vajon milyen módon hat a cink a hasmenésre - ismerték el a Pediatrics című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerzői.

A tudományos dolgozat 22 témába vágó kutatás adatait elemezte. Ebből 16 vizsgálat több mint 15 ezer akut hasmenésben szenvedő gyerek állapotát mérte fel, akiket cinkkel kezeltek, hat tanulmány pedig csaknem 3 ezer folyamatos hasmenéssel küzdő gyerek betegségével foglalkozott.

Az Augustában működő Georgiai Orvosi Egyetem kutatócsoportja azt tapasztalta, hogy a cinkterápiával lerövidült mind az akut, mind a folyamatos hasmenéses betegség ideje, ráadásul a székelési gyakoriságot is sikerült csökkenteni.

A cinkbevitel egyúttal a hasmenés megelőzésére is bevált. A felmérés szerint a placebót kapó kontrolcsoporthoz képest 18 százalékkal csökkent a cinkkel kezelt gyerekeknél a hasmenés mindkét típusának kialakulása.

A tanulmány azonban megjegyezte, hogy a gyerekeknél gyakrabban lépett fel hányás, ha cinket adtak nekik, mintha a semleges placebót kellett bevenniük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a hasmenés évente több mint 2 millió ember halálát okozza a Földön. Az áldozatok többsége a fejlődő vagy harmadik világbeli gyerekek közül kerül ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását