2024. április 24. - György

A rádiótelefon árt a spermának

A napi sok órás mobiltelefon-használat hatással lehet a sperma mennyiségére - ez derült ki az elsődleges kutatásokból, amelyeket a clevelandi klinikán végeztek 361 férfi részvételével. Megállapították, hogy minél több időt tölt valaki naponta telefonálás
2008. február 9. szombat 07:57 - Hírextra
A kutatás eredményéről a Fertility and Sterility című szaklapban számoltak be. A megállapítás újabb kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, milyen egészségügyi hatásokkal jár a mobiltelefon és egyéb vezeték nélküli eszköz használata.

Az eredmények ellentmondásosak: néhány kutatás szerint a mobil hosszú távon növeli az agydaganat kialakulásának kockázatát, míg más vizsgálatok nem igazolták, hogy lenne ilyen összefüggés.

Ennek ellenére nincs kizárva, hogy a mobil által kibocsátott elektromágneses energia hosszú távon elméletileg károsíthatja a sejteket, mert rongálja a DNS-t.

Az azonban a clevelandi kutatás során sem bizonyosodott be, hogy a mobil károsítaná a spermiumokat. "Kutatásaink azt bizonyítják, hogy erős kapcsolat van a mobilhasználat és az ondó mennyiségének csökkenése között. Azt azonban nem, hogy ezek között ok-okozati összefüggés lenne" - hangsúlyozta a kutatást vezető Ashok Agarwal.

Ennek tisztázására két újabb vizsgálatot folytatnak, tette hozzá. Az egyik során az ondómintákat alávetik a mobil okozta elektromágneses sugárzásnak, hogy megnézzék, mi történik.

A másik vizsgálat a korábbinak a folytatása, csak az eddiginél több férfit kérdeznek ki mobilozási szokásairól. Ennek során azonban már más faktorokat is figyelembe vesznek, így például a vizsgálati alanyok életmódját és munkahelyét is ellenőrzik, ezek ugyanis szintén hatással lehetnek az ondó mennyiségére.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását