2024. április 25. - Márk

Horváth: nyilvános és átlátható várólisták kellenek

Ha várakozni kell, akkor a beteg tudja követni, hogy mennyit kell várnia, ne övezze ezt titok egy zsebben tartott előjegyzési naptárban - jelentette ki Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. február 1. péntek 15:09 - Hírextra

Hozzátette: a felügyelet felmérése szerint Magyarországon átlagosan nem kell többet várni egy műtétre, mint Európa más országaiban, nálunk az uniós átlagnak megfelelnek az értékek. Európában teljesen normális az, hogy a nem fontos műtétekre várni kell.

A jelentkezés ideje határozza meg, hogy a listán hova kerülnek fel a betegek, de előfordulhat a sürgősség miatti előbbre sorolás, ezt azonban indokolni kell - tette hozzá.

A miniszter elmondta: azokra az ellátásokra vezettek be várólistát, melyekre nemzetközi szinten is létezik lista, így nem kell minden ellátásra külön várólistát vezetni.

Horváth Ágnes megerősítette, hogy a nyilvános várólista vezetése 2008 január elseje óta kötelező. Ennek ötvenegy kórház már eleget tett, de mintegy 40 intézmény még nem vezeti nyilvánosan a várólistákat. Április 15-től minden kórháznak le kell adnia első jelentését a listák helyzetéről.
Amennyiben az adott kórház nem teljesíti az előjegyzési listák nyilvános vezetésére vonatkozó jelentési kötelezettségét, úgy kétszázalékos finanszírozás-megvonásban részesül - tudatta az MTI kérdésére.

Horváth Ágnes elfogadhatatlannak tartotta, hogy 40 intézmény még nem tért át a nyilvános listákra, mivel az ez irányú előírások már 2007 májusa óta ismertek.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a betegek választhatnak, hogy melyik kórházba kívánnak menni, a várólistáról való le- illetve feljelentkezésben a háziorvos vagy a beutaló orvos tud segíteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását