2024. április 19. - Emma

Horváth Ágnes a várólistákért

Az egészségügyi miniszter fontosnak tartja, hogy legyen kórházi várólista és azt minden intézmény vezesse. "Ne az orvosok zsebében lévő kis füzetke határozza meg, hogy ki mikor jut ellátáshoz végre Magyarországon, hanem minden nyilvánosan történjék" - fog
2008. január 31. csütörtök 17:33 - Hírextra
Kiemelte, a törvénymódosítás tavaly július 1-ével született meg, tehát a kórházak előtt azóta ismert ez a kötelezettség, azaz hogy büntetik az intézményeket, ha nem tartják be az előírásokat. Kijelentette: az internetes nyilvánosság fél éve kötelező.
Horváth Ágnes közölte, nem tartja elfogadhatónak, hogy bármelyik kórház azzal érveljen, hogy nem tud megalkotni egy, a várólistát tartalmazó internetes oldalt, miközben a kórházi jelentéseit elektronikus úton küldi a biztosítóknak.
Hozzátette: egy nagyon egyszerű táblázatkezelő programmal meg lehet ezt csinálni.
Nem tudja azt elfogadni egyetlen egy kórháztól sem, hogy nem teremtik meg a szabályos várólistákat február 1-ig - tette hozzá.

Mint mondta, a szankció ügyében hajlandó a szaktárca türelmi időre. A kórházakat finanszírozási visszavonással fogják büntetni.

Arra a kérdésre, hogy több kórház vezetője is azt állítja, hogy azért nem tudja teljesíteni ezt az elvárást, mert nincs hozzá szoftverük, Horváth Ágnes közölte: kötelező jelentési formátumok vannak, de hogy a várólistát ki milyen programmal vezeti a honlapján, az a saját dolga. Tavaly január közepe óta az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet honlapján is elérhető volt az a program, amely a várólisták vezetéséhez szükséges.

Szólt arról, hogy már tavaly novemberben hatályba lépett az a szabály, amely a várólista kötelezettségeket csak bizonyos betegségcsoportokra terjesztik ki, és erről az intézmények november óta jelentenek. Az ütemezett betegfogadást illetően a tárca kész arra, hogy egyszerűsítsék a rendszert, ha találnak erre megoldást.

Mint mondta, a várólista-témáról egyeztetést tartott ma a szaktárca, azonban ő az otthon szülésről szóló megbeszélésen vett részt.

Erős András, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója a minisztérium épületében az újságíróknak azt mondta, arról tárgyalnak a szaktárcával, hogy a meglehetősen terhes informatikai jelentési rendszert egyszerűsítsék. A beteg befogadási listáról szólva közölte, hogy arra nem lehetett felkészülni, mert az arról szóló január 23-ai kormányrendelet január 25-én jelent meg a közlönyben és február 1-jétől érvényes.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva közölte, nem tervezik a szmogriadó értékeinek módosítását. Azonban fontosnak tartja: figyelmeztessék az embereket, hogy ne a legzsúfoltabb tömegközlekedési órákban járják a várost.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását