2024. április 25. - Márk

Indonézia Szegeden

Indonézia képekben címmel nyílt tárlat szombaton Szegeden a Regionális Összművészeti Központban (REÖK), az indonéz nagykövet részvételével; a kiállítás március 2-ig látogatható.
2008. január 26. szombat 21:23 - Hírextra
Mangasi Sihombing, Indonézia Magyarországra, Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába és Makedóniába akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a megnyitón elmondta: a három kiállító, Balogh László, Gallatz Rita és Bárdos Yvette munkáikban az indonéz kultúrát, az ott élő emberek mentalitását és gondolkodását közvetítik a magyar népnek.

A nagykövet szólt arról is, hogy szombaton tárgyalt Solymos László szegedi alpolgármesterrel és arról is szó volt, hogy testvérvárosi megállapodás szülessen a magyar város és az indonéziai Surabaya között.

Kitért arra is, hogy 2008-at a kormány A látogasd meg Indonéziát évének nyilvánította. Tavaly ötmillió turista volt kíváncsi a távol-keleti országra, idén ezt szeretnék kétmillióval növelni - tette hozzá.

A megnyitót követően a REÖK művészeti vezetője, Nátyi Róbert az MTI-nek elmondta: először egy festészeti kiállítást terveztek. "Később, mint a lavina", úgy nőtt a befogadásra váró anyag. A távoli és egzotikus országról szóló festészet és a grafika után jött a fotó, a batik, sőt az indonéz nagykövetség tradicionális árnyjáték-figurákból álló gyűjteményét is kölcsön adta a tárlatra. Emellett maszkok, bábok is érkeztek.

Balogh László olajfestményeit, akvarelljeit és grafikáit a klasszikus Mahábhárata eposz ihlette, de a kifejezési módja megegyezik a huszonegyedik században kifejlődött stílussal.

Gallatz Rita érdeklődése a batik (indonéz eredetű kelmefestő eljárás) művészetére koncentrálódik. Munkáinak többsége Indonéziában készült. A hagyományos jávai motívumok teljesen uralják batikművészetét.

A harmadik kiállító művész, Bárdos Yvette fekete-fehér és színes fényképein az indonéz élet különböző pillanatait örökíti meg kamerájával.

A három kiállító művész egyébként a Dharmasiswa Program keretében jutott ki a távoli országba. Ennek a Magyarország és Indonézia közt létrejött ösztöndíjnak a keretében, az elmúlt mintegy másfél évtizedben, 120 magyar fiatal kapott lehetőséget az indonéz nyelv és művészetek elsajátítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását