2024. április 19. - Emma

Színésznek lenni káros az egészségre?

Mindenki emlékszik arra a gyászos időszakra amikor több (magyar) focista távozott tragikus hirtelenséggel az élők sorából. Most Hollywood áll – a forgatókönyvírók sztrájkja után – újra sokkhatás alatt: meghalt Heath Ledger. Esete nem egyedülál
2008. január 25. péntek 18:58 - Hírextra

Heath Ledger (1979- 2008)

Január 23-án holtan találták Heath Ledger színészt, a Brokeback Mountain - Túl a barátságon Oscar-jelölt sztárját. Halálának pontos okát nem tudják, a híradások szerint gyógyszer-túladagolás lehetett, ugyanis a színész álmatlanságban szenvedett. Ezért tartják elképzelhetőnek, hogy altatószer a vétkes. Utolsó filmje a Christopher Nolan rendezte Batman - A Sötét Lovag, Joker szerepében. 28 éves volt.

Brad Renfro (1982 - 2008)

Még két hete sincs, hogy Brad Renfro halálhíre rázta meg Hollywoodot. A fiatal színész karrierje nem volt éppen felívelőben, Magyarországon Az ügyfél és a Sleepers – Pokoli lecke filmekből emlékezhetnek rá a mozilátogatók. Ez utóbbiban Brad Pitt karakterének fiatal verzióját játszotta. A gyermekszínészként gyorsan híressé vált fiút nem kerülte el a korán magasra jutottak „betegsége”. Bár halála okáról még nem tudni biztosat, a fiatal színész kapcsán az utóbbi években csak drogfogyasztásáról és balhéiról lehet hallani, ezzel állítják összefüggésbe halálát is. 25 éves volt.

Jonathan Brandis (1976 - 2003)

Jonathan Brandis-re a fiatalok a Végtelen történet második részéből ugyanúgy emlékezhetnek, mint a Katicák, avagy hajrá, csajok! című vígjátékból. A gyerekszínész felnőtté válásának útján ő is a depresszió és az alkohol befolyása alá került, és 27 évesen felakasztotta magát. Érdekes, hogy Magyarországon sokan – még olyanok is akik ismerték – csak később értesültek haláláról.

River Phoenix (1970 - 1993)

River Phoenix halála több okból is óriási visszhangot kapott Holywoodban és természetesen szerte a világban. Ma már kevesen emlékeznek rá, testvére Joaquin nevét lassan többen ismerik, mint a 23 évesen elmúlt „reménységet”. A színész Johnny Depp mulatója előtt, testvére karjaiban halt meg, kábítószer-túladagolásban. A film, mely híressé tette az Állj mellém! (Stand by me) volt, amire főcímdalának köszönhetően valószínűleg többen emlékeznek. Híres filmje volt még a Gus Van Saint rendezte Otthonom, Idaho, melyben Keanu Reeves-szel szerepelt.

Freddie Prinze (1954-77)

Freddie Prinz Jr. neve sokaknak ismerősen csenghet, akár A csaj nem jár egyedül, akár a Scooby Doo-nak köszönhetően. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy szintén színész (és humorista) apja, Freddie Prinze 22 évesen főbe lőtte magát, depressziós volt és fiának anyja elvált tőle. Később sokan megkérdőjelezték, hogy valóban végezni akart volna magával, és balesetként könyvelték el a tragikus halálesetet.

Rudolph Valentino (1895 - 1926)

Rudolph Valentino neve talán kevésbé cseng ismerősen a mai filmkedvelők számára. Sokan Hollywood első szívtiprójaként, és a latin szeretőként aposztrofálták, bár megállás nélkül pletykálták róla, hogy homoszexuális. Ismertebb filmjei: Az apokalipszis négy lovasa és a A sejk fia. A némafil sztárját gyomorfekéllyel operálták, nyolc nappal később meghalt, 31 évesen. Halálhíre szabályos tömeghisztériát okozott: volt olyan rajongója, aki öngyilkos lett, temetésén becslések szerint százezren vettek részt.

Bruce Lee (1940 - 1973)

A harcművészet mesterének, Bruce Lee halálának oka mind a mai nap találgatások tárgya. A színész fejfájásra panaszkodott és az ez ellen beszedett fájdalomcsillapító bevétele után lefeküdt aludni. Később minden próbálkozás sikertelen volt felébresztésére, az orvosok gyógyszerérzékenység számlájára írták halálát.

Brandon Lee (1965 - 1993)

Apjának rejtélyes halála után külön jelentősséget adtak fia, Brandon Lee balesetének, mely a fiatal színész halálát okozta. A holló forgatásán egy kellékfegyverből érkezett a halálos lövés. Máig kérdéses, hogy lehetett lőszer, vagy fémdarab a forgatáson lévő pisztolyba. A lövés után a színészt kórházba szállították, de belsővérzés következtében elhunyt, 28 évesen.

Nem ez volt az első eset, hogy egy kellék halálos balesetet okozzon. Jon-Erik Hexum színész kezében 26 éves korában sült el egy ilyen fegyver, hasonlóan tragikus következménnyel. Ott nem volt lőszer a pisztolyban, a fegyverszakértőt játszó színész épp eljátszotta saját öngyilkosságát, amit morbid módon a fegyver robbanása valóssá tett.

A máig tisztázatlan halálesetek mellett több színész esett gyilkosság áldozatául. Rebecca Schaeffert 21 éves korában lőtte le egy eszelős rajongója. Sharon Tate színésznőt és barátait a Manson család nevű csoport ölte meg (A gyilkosság kitervelője az a Charles Manson, akinek neve ihlette Marilyn Mansont). A színésznő, Roman Polanski felesége, 8 és fél hónapos terhes volt, mikor végeztek vele. A brutális gyilkosság miatt sokkal többen emlékeznek rá, mint színésznőként. Legismertebb filmje a A vámpírok bálja.

Sajnos a sort még sokáig lehetne folytatni, gondoljunk csak a 36 évesen elhunyt Marilyn Monroe-ra. Számos rajongója a mai napig nem hisz benne, hogy a színésznő öngyilkosság áldozata lett volna, és idegenkezűséget gyanít.

Több színész és énekes balesetben lelte halálát (Buddy Holly, Aaliyah). Ezek közül talán a legjobban a fiatal James Dean autóbalesete sokkolta akkoriban a világot. 24 évesen halt meg a filmsztár egy ütközésben, épp egy autóversenyre igyekezett. Az ifjú színésznek sokan jósoltak hatalmas karriert - talán nemcsak korai halála miatt - a lázadó fiatalság ideálja egészen máig.

Nehéz lenne megmondani, hogy a tragikusan korán milyen életkort fed valójában, nemcsak a húszas éveiket taposó színészek távozása szomorú.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását