2024. április 24. - György

Sajttitkok

A jó sajt többnyire egy vidéki francia tanyán születik - mondta az MTI munkatársának Gerard Poulard, az egyik leghíresebb sajttudor budapesti bemutatóján, ahová 150 terméket hozott el hazája több régiójából.
2008. január 23. szerda 10:01 - Hírextra
Gerard Poulard - akinek eredeti foglalkozása szakács - és fia 1999 óta ismertetik meg a legjobb francia sajtokat a világgal. De nemcsak a metropoliszokba látogatnak el: először kis francia falvakban lévő tanyákba kukkantanak be, megnézik, nem beteg-e az állat - a kecskéket, marhákat szinte név szerint ismerik - körülnéznek, mennyire tiszta az istálló, mivel etetik az állatot, és hogy milyenek a sajtkészítés higiéniai körülményei.

Ezután következik a többlépcsős vizsga: félkész majd kész állapotában ellenőrzik a terméket, először megszagolják, majd olykor kézzel megtörik, ellenőrzik az illatát, az állagát, valamint azt, mennyire felel meg a fajta követelményeinek, illetve tükrözi-e a régió, a szezon jellegét.
Az 1600 fajta francia sajt közül már évekkel ezelőtt kiválasztottak 360-at, hogy ezzel létrehozzák saját kollekciójukat. Termelőikkel hosszú idő óta dolgoznak együtt, így alakulhatott ki köztük egy megalapozott bizalom.

Kollekciójukat Szingapúrtól Brazíliáig, Magyarországtól Mauritiusig számos országban szokták bemutatni. Személyre szabott sajttálakat alakítanak ki, kóstolási menetrendet javasolnak, hozzá kiválasztják a borokat és a megfelelő kenyeret is.

A sajtot csak bizonyos gyümölcsökkel szabad együtt kínálni - például szőlővel, fügével, almával és körtével - de mogyoróval, dióval ne - mondta az MTI tudósítójának Gerard Poulard a Le Meridien szállodában tartott sajtparádé alkalmával- mert ezek előnytelenül megváltoztatják a sajt zamatát.
A sajtokat lehet nyers és pasztőrözött tejből egyaránt készíteni. Más a téli tejből készített termék íze és más a tavaszi-nyári kollekcióé - jegyezte meg a sajtmester.

A hűtőben nem szabad tartani a sajtot sokáig, mert megváltozik a zamata, hiszen ez egy élő anyag, amelynek érettségi foka, illata változik - mondta. Inkább gyakrabban kell venni kevesebb sajtot.
Ez az az élelmiszer, amelyet előételnek, főételnek, desszert helyett vagy előtt bizonyos országban után - fogyasztanak, de természetesen főznek is vele számos fogást.

Gerard Poulard már sokadszor jár Magyarországon - egyebek között a Sopexa, a francia termékek marketingjének elősegítésével foglalkozó világszervezet támogatásával - és jól ismeri a magyar sajtokat. Főleg a Balaton környékieket kedveli és mint mondta, a tokaji nagyszerű nedű például a francia kék sajtokhoz is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását