2024. április 19. - Emma

Punkopera Kusturica filmjéből

Emir Kusturica operát készített A cigányok ideje című filmjéből, s május 15. és 30. között 12 előadás lesz belőle a belgrádi Száva központban - jelentette be sajtótájékoztatón a rendező Kustendorfban (nevéből és a német falu szóból), az általa elnevezett
2008. január 19. szombat 09:17 - Hírextra
A közép-szerbiai Mokra Gora hegységben levő Drvengrad faluban a világhírű, bosnyák születésű filmrendező elmondta újságíróknak, hogy az opera elkészítésének ötletét saját alkotása, az 1988-ban forgatott A cigányok ideje című filmje adta.

Az operának sikeres premierje volt tavaly májusban Párizsban, ahol idén márciusban néhányszor ismét előadják. A következő helyszín Athén lesz, majd Belgrád és más külföldi városok.
A Kustendorfi Fesztiválon A cigányok ideje című Kusturica-operából részleteket vetítettek videóról. Kiderült, hogy grandiózus díszletek között 120 színész, énekes és statiszta, s több mint 50 muzsikus van a színen, valamint 120 technikus segíti az előadást.

A fantasztikus díszleteket a párizsi Bastille Operából hozzák, s Kusturica úgy véli, hogy illeszkedni fognak a belgrádi Száva központ színpadához.

A cigányok ideje című opera zenéjét Dejan Sparavalo, Nelet Karajlic és Stribor Kusturica, a filmrendező fia szerezte. Sparavalo korábban Kusturica több filmjéhez írt zenét, Karajlic a Hladno Pivo (hideg sör) nevű, volt jugoszláv punk-rock együttes, majd a szarajevói kultikus banda, a Zabranjeno pusenje (Tilos a dohányzás) zenésze volt, Stribor Kusturica pedig a szarajevói együttesben dobolt, s az ő zenei ötlete a Macskajaj című film dobolós lüktetése, az umca-umca-umcacca.
Az 54 éves Emir Kusturica Szarajevóban született, Jugoszlávia szétesése után Franciaországban és az Egyesült Államokban filmezett. A délszláv háború után Belgrádban telepedett le és jugoszlávnak tekinti magát.

Magyar mozikban is játszották a többi között Az élet egy csoda, a Macskajaj, az Underground - amely 1995-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát - és A papa szolgálati útra ment című filmjeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását