2024. április 20. - Tivadar

Halló! Mentők?

Január 1-jén lépett életbe az a törvény, amelynek értelmében idén a szakkíséretet nem igénylő ülő- és fekvőbeteg-szállítást a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületébe tömörült 73 magán betegszállító végzi. A törvény alapján a mentést és a betegszáll
2008. január 8. kedd 12:05 - Malina Adrienn
Számítani lehetett fennakadásokra, ha a mentők és a betegszállítók nem tudnak megegyezni, hogy az adott eset kihez tartozik. A szállítást az orvosok rendelik meg, amelyet egy utalvány-rendszeren belül végeznek. Az orvosoknak más utalványt kell kitölteni, ha betegszállítóra, és mást, ha mentőre van szüksége a betegnek.

A nagyobb szakmai és technikai hátteret igénylő sürgősségi esetek és a fertőző betegek szállítása továbbra is az Országos Mentőszolgálatra hárul. A mentők feladatainak nagyjából egyharmadát vehetik át a magán betegszállítók, a finanszírozás azonban továbbra is a szolgálatot terheli.

A betegszállítás célja, hogy az orvos rendelése alapján biztosítsa az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést abban az esetben, ha az egészségügyi ellátás elérhetősége másként nem biztosítható, így különösen, ha a beteg csak speciális testhelyzetben szállítható, ha betegsége miatt szállítása közben felügyeletet igényel, mozgásában korlátozott, járóképtelen, vagy egészségi állapota kizárja a szokványos közlekedési eszközök használatát.



Biztosított személynek kell tekinteni például a munkavállalókat, a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket; valamint egészségügyi szolgáltatásra jogosultakat például a táppénzben, a terhességi gyermekágyi segélyben és a gyermekgondozási díjban részesülő személyeket. A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegszállítást csak az egészségbiztosítási jogszabályok alapján beutalásra jogosult orvos rendelése alapján lehet teljesíteni. A rendeléskor az orvos határozza meg, hogy a betegszállítási tevékenységet végző szervezet milyen módon végezze a szállítást.

MBOE
Az egyesület 1995-ben alakult. Összefogja mindazon gazdasági társaságokat, karitatív szervezeteket, természetes személyeket, akik Magyarország területén az Országos Mentőszolgálaton kívül mentéssel, vagy a betegszállítás valamely formájával foglalkoznak. Több tagszervezetük végez külföldi biztosítók, illetve magánszemélyek megbízásából - a megrendelő által térített formában - betegszállítást. Szervezeteik rugalmasan reagálnak a gyógyintézeti igényekre, illetve követik a betegek elvárásait. Tevékenységük folyamatosan kontrolált. Az elmúlt években előreléptek a minőségbiztosítás területén is. Céljuk, hogy minél több tagszervezetünk tanúsított legyen, teljesítve az egészségügyi szolgáltatóktól az egészségügyi törvény által elvártakat.
Forrás: www.mboe.hu
A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnökét, dr. Bíró Ferencet kérdeztem a kialakult helyzetről.

Eltelt pár nap január elseje óta. Milyen változásokat eredményezett a mentés és betegszállítás szétválása?

Jelentősen megnövekedett a feladataink száma, az úgynevezett szakkíséretes betegszállítás utáni igényben. Az általunk vezetett országos statisztika alapján, amit mindennap jelentünk a minisztériumnak, jelen pillanatban 30 és 40 százalék között mozog. Ez azt jelenti, hogy csütörtöki nap 30 százalék volt, míg pénteken 40. A szombat, vasárnap ilyen szempontból nem különösebben informatív, mert nem dolgoznak, legfeljebb az ambulanciákon váró betegeket szállítjuk el. Továbbra is rengeteg orvos és beteg hívása érkezik hozzánk, akik nem tudják, hogy mi, hogyan változott meg. Illetve az Országos Mentőszolgálat hozzánk irányította őket, és nem tudják a hívószámot. Sok, ilyen tájékozatlanságból fakadó hívásunk van. Szakmailag sincs letisztázva minden. A betegek állapota, betegségcsoportok, hogy melyik tartozik pontosan ide vagy oda. Természetesen, itt határkérdésekről van szó, ami nem a mentők problémája, hanem a szakkíséret és a szakkíséret nélküli betegszállítás gondja. A jövőtől való félelmünk, hogy ha nem állítunk be gyorsan nagyobb kapacitásokat, akkor ez a helyzet sokáig nem tartható. Illetve a finanszírozási oldala a másik, ha a megnövekedett teljesítmény mögé nem állítanak pénzt is, akkor ezt nehéz lesz tartani.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását