2024. április 23. - Béla

Karácsony a Krisna-völgyben

Hogyan élik meg a karácsonyt azok az emberek, akik Magyarországon belül egy másfajta valláskör, az indiai kötődésű Krisna-tudatú hívők között építik tudatukat, élik mindennapjaikat?
2007. december 20. csütörtök 09:53 - Hírextra

Ahány kultúra, annyiféle tisztelet övezi a karácsonyi ünnepeket. Egységet és különbözőséget is tehetne a valláskörök szokásrendszere, avagy a hívők és nem hívők viszonya a legbensőségesebbnek tartott napok átéléséhez.

A Somogyvámos határában létesített, 260 hektár területű Indiai Kulturális Központ és Biofarm azzal a céllal jött létre a 90-es években, hogy - földrajzilag és lelkileg egyaránt meghitt szigetet alkotva - az embereket egy ősi, lelki kultúra értékeihez segítse, ezzel együtt természetes életmódot ültessen az ott élők életmódjába.

Mások a hétköznapok, az ünnepek és az istentisztelet módja is a közösségben. Hosszú Zoltán, a közösség turisztikai és kommunikációs igazgatója, (akit főképpen szerzetesi nevéről - Radha Krisna das - ismernek a közösség tagjai) segít eligazodni az azonosságok és különbségek között.

- Az ősi védikus szent iratok erkölcsi alapja megtalálható a tízparancsolatban is. Ezt az európai kultúrában legközismertebben Jézus Krisztus személye közvetíti. A vallások felszíni különbségei alatt látnunk kell a lényegi azonosságot! Mi, emberek is látszatra nagyon sokfélék vagyunk, gondoljunk csak a bőrszínre, a mentalitásra, a gondolkodásra. De ez csak a felszín, míg a mélyen ugyanazok: lelkek vagyunk. A karácsony mindenki számára segít abban, hogy ez még inkább megjelenjen a gondolatainkban - állította az igazgató-szerzetes.

- Mit jelent a Krisna-tudatú hívőknek a karácsony? Milyen hasonlóság és különbség fedezhető fel a Biblia és az indiai szentírások értelmezése között a karácsony ünneplése kapcsán?

- A karácsony az emberek közötti szeretet kifejeződésének legközismertebb szimbóluma. A szüleinknek is fontosak ezek az ünnepnapok, amikor az egész család együtt van, így természetesen mi is meglátogatjuk őket, vagy van hogy ők jönnek el hozzánk.

- Hogy telnek az adventi előkészületek a történelmi emlékhelyként is nevezetes Krisna-völgyben?
- A szeretet ünnepe számunkra is különleges lehetőséget jelent arra, hogy segítsünk embertársainkon. Egész évben vannak ételosztásaink, de azok karácsonykor nagyobb mértékűek és több helyszínen történnek. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, sok Krisna-hívő szerzetes járja az utcákat, bekopogtatnak a portákon, és könyveket ajánlanak mindenkinek. Az ezekért adott adományokkal segítheti mindenki karitatív munkánkat, a könyvek nyomtatását, valamint lelki tudással teli könyvekkel lehetnek gazdagabbak. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik már segítettek ezen tevékenységek megvalósításában és azoknak is, akik majd ezután fognak segíteni.
Hosszú Zoltántól megtudtuk, hogy a "krisnásoknak" van egy hasonló, saját ünnepük, Krisna születésnapjának ünnepe. Ezt augusztusban, a holdnaptár állása szerint szokták megünnepelni.
- Számunkra az arra való előkészület ugyanolyan fontos, mint a keresztény emberek számára a karácsonyra való felkészülés. Ennek alkalmával Krisnának nagyon sok ajándékot viszünk, és együtt ünnepeljük születés - vagy ahogy mi hívjuk - megjelenési napját. Sok tánccal, történetek mesélésével, színdarabokkal és lakomával.

- Miként töltik karácsony előestéjét? Hasonlítható-e az ünneplésük ahhoz, ahogy hagyományosan szokott történni az országban?

- Várjuk hazatérő misszionárius tevékenységet folytató szerzetestársainkat, és szerény ajándékkal valamint lakomával fogadjuk őket.

- Van-e szokásos karácsonyi étek a Krisna-völgyben, mint ahogy elterjedt Magyarországon a töltött káposzta, a beigli, a hal, újabban a pulyka?

- Nincsenek szokásos ételek, de a beigli mindig ott van az ételeink között ebben a pár napban.
- Mi az üzenete az önök számára a karácsonynak?

- Igyekszünk úgy élni, hogy az Istennek is tetsszen, hogy mindennap a szeretet legyen a középpontban, hogy mindennap karácsony legyen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását