2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Cenzúrázott karácsonyi Pogues klasszikus

Cenzúrázták a BBC-nél a The Pogues nevű ír zenekar Fairytale of New York című, 1987 karácsonyi klasszikusát a benne elhangzó trágár szavak miatt. A Fairytale of New York az együttes If I Should Fall from Grace with God című lemezén jelent meg; 1987 karács
2007. december 20. csütörtök 07:42 - Hírextra
Most nem ennyire szerencsés a dal, mivel a BBC Radio 1 úgy döntött, hogy a legdurvábbnak minősített trágárság nem hangozhat el a számban. A rádió célja, hogy elkerülje a hallgatók esetleges megbántását.

A számban Kirsty MacColl azt énekli a The Pouges akkori frontemberének, Shane MacGowannak, hogy "you scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot".

Ezt szabad fordításban annyit tesz, hogy "te gennyzsák, te féreg, te ócska, aljas köcsög". A sértésekre hasonló hangnemben válaszol Shane MacGoven is.

A BBC Radio 1 a felvételből kitörölte az idézet utolsó szavát. Az adó döntését kritizálva az azóta elhunyt Kirsty MacColl édesanyja nevetségesnek nevezte a cenzúrát.

A The Pouges szóvivője mulatságosnak találta, hogy az egyik legkedveltebb karácsonyi dalról hirtelen azt feltételezik: bántó lehet.

Érdekesség, hogy a BBC Radio 1 döntését nem követte a közszolgálati médium 2-es csatornája, amely bejelentette, hogy az eredeti változatot adja majd le.

A The Pogues 1982-ben alakult, zenéjét a tradicionális ír hangzásvilág jellemzi rockos és punkos behatásokkal. A zenekar 1996-ban feloszlott, majd 2001-ben ismét összeállt.

The Pogues and Kirsty MacColl - Fairytale of New York
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását