2024. április 24. - György

Sokba kerülhet a szemetelés

Januártól még csak figyelmeztetik, később viszont meg is bírságolják azokat, akik szemetelnek vagy az utcán dobják el a cigarettacsikket Budapest V. kerületében - így döntött csütörtökön a Belváros képviselőtestülete. Ugyancsak büntetés jár 2008-tól, ha v
2007. december 14. péntek 08:01 - Hírextra
Az ötödik kerületi képviselőtestület a közterületek rendjéről alkotott szabályozást. A csütörtökön elfogadott rendelet január 1-jén lép hatályba, és állampolgárságtól függetlenül mindenkire érvényes lesz, aki a belvárosi közterületeket használja.

A közterület-felügyelők januártól csak figyelmeztetik egy ideig a szabálytalankodókat, azaz lesz türelmi idő, de arról még nem határoztak, meddig tart ez. Egyelőre arról sincs döntés, pontosan mekkora lesz a bírság, ha letelik a türelmi idő, cigarettacsikk esetében várhatóan 10 ezer forint körül lesz ez az összeg - tudta meg a Független Hírügynökség Puka Zsófiától, az ötödik kerületi önkormányzat sajtóreferensétől.

A képviselők csütörtökön döntöttek arról is, hogy januártól tilos lesz zaklató módon koldulni a kerületben. Rogán Antal polgármester csütörtöki közleményében ennek kapcsán hangsúlyozta: nem a hajléktalanokról, hanem a közterületek rendjéről alkottak szabályozást, amely mindenkire, így a fedél nélkül élőkre is érvényes.

Az Utca Ember önkéntes hálózat nem ért teljesen egyet az új rendelkezéssel, mert annak tagjai szerint a jogszabállyal a hajléktalanokat akarják kiszorítani az ötödik kerületből. A szervezet közleményében az olvasható: tiltakozásuknak köszönhető, hogy az előterjesztés szövegéből kivették korábban a koldulás általános tiltását, helyette a zaklató módon való koldulást tiltják meg a kerületben. Enyhítették az utcai újságárulás szabályait is, ami sok hajléktalannak ad egyébként munkát. A módosítások ellenére a rendelet bizonyos részeit továbbra is aggályosnak és kirekesztőnek tartják - zárul a közlemény.

Dombóvár volt az első település itthon, ahol csikkrendeletet vezettek be. Tavaly augusztus óta 30 ezer forintos bírságra számíthat, aki eldob egy csikket a városban. Szekszárdon május óta büntethetők a hanyag dohányosok. Hódmezővásárhelyen októbertől valamennyi játszótérén tilos a dohányzás, aki mégis rágyújt, 500-tól 10 ezer forintig terjedő büntetést fizethet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását