2024. április 19. - Emma

Negyven évvel ezelőtt jelent meg az első lemezük

A Traffic együttes negyven évvel ezelőtt jelentette meg első albumát, a Mr. Fantasyt. Nem egyszerűen bemutatkozó lemez volt ez, hanem a Stevie Winwood vezérletével néhány hónappal korábban alakult brit rockcsapat egyik legjobbja.
2007. december 10. hétfő 09:19 - Hírextra

Az album 1967 december első felében került a boltokba. Túlzás volna állítani, hogy hatalmas tömegek indultak volna érte, de a szakmabelieket hamar meggyőzte, hogy az akkor mindössze 19 esztendős frontember (szintén nem túl öreg zenésztársaival) nagyszerű munkát tett le az asztalra. A Mr. Fantasyt nehéz lenne egyetlen stílus-skatulyába beleszorítani, bár kétségtelenül a progresszív rockhoz áll a legközelebb. Winwood előző zenekarával, a Spencer Davis Grouppal még blues-közeli rockzenét játszott, és ahhoz is kitűnő érzéke volt.

Az Angliában megjelent eredeti korongra tíz dal került. Az egységes, kitűnő anyag ellenére a Dear Mr. Fantasy, a No Face, No Name, No Number, a Coloured Rain tűnt ki. A dalok általában Winwood, Jim Capaldi dobos és Chris Wood fuvolás közös alkotásai, de volt három szám, amelyet Dave Mason, a később a Fleetwood Machez csatlakozó gitáros egyedül jegyzett.

A bemutatkozó album a tengerentúlon némi változáson esett át. Felkerült az együttes két sikerdala, a Hole in My Shoe és a Smiling Phases is - nyilván a jobb eladhatóság kedvéért. Más kérdés, hogy az album ennek ellenére nem hagyott komoly nyomokat a listákon sem Amerikában, sem Angliában.
A Mr. Fantasy később több változatban megjelent. Néhány évvel ezelőtt Amerikában olyan fajtája került a boltokban, amelyen az eredeti tíz dalhoz öt kislemezdalt csatoltak bónuszként mono változatban.
A Traffic első lemezéről a Coloured Rain megihlette a "pszichedelikus" Animalst, míg a Smiling Phases a Blood Sweat and Tears jóvoltából kelt új életre. A Dear Mr. Fantasy című dalt Al Kooper és Mike Bloomfield dolgozta fel.

A Traffic 1969-ben Heaven is In Your Mind címen megjelentette az első lemez dalainak többségét a kislemez sikerekkel együtt, majd egy időre megszakadt az együttes története, mert Winwood 1969-ben Eric Claptonnal és Ginger Bakerrel néhány hónapig a Blind Faith együttessel turnézott és készített lemezt.

Az 1970-ben újjászülető Traffic-kel jelent meg a zenekar másik nagyszerű lemeze, a John Barleycorn Must Die. A Traffic zenéje később elszürkült és 1975-ben megszűnt a zenekar. A történetnek azonban még nincs vége: a Traffic 1990-ben Far From Home címmel jelentetett meg új lemezt Winwooddal és Capaldival, és turnéztak is együtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását