2024. április 25. - Márk

A rock története - Pt. II.

Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János A rock története 2. című kötetét szerdán mutatták be az A38 Hajón. A szerzők az 2005-ben indult sorozat első kötetében a rock születését és a 60-as évek nagy generációjának zenéjét foglalták össze.
2007. december 5. szerda 21:23 - Hírextra
Ennek a kötetnek a 70-es évek zenéje a tárgya. Nem ragadnak le az angolszász területeken, kalandoznak Európában, Afrikában és Dél-Amerikában is.
A négykötetesre tervezett művet a szerzők kultúrtörténeti munkának, szakkönyvnek és olvasmányos "sztorinak" szánták. Ezt hangsúlyozták a könyvbemutatón a szerzők és a vendégek - Bozóky András és Bródy János is.

Bozóky András azt emelte ki, hogy bár a hetvenes évek rockzenéjében sokan hanyatlást láttak, mégis hihetetlenül gazdag volt. A korszakból kiemelte többek között John Lennont és Bob Marleyt. Bródy János a rockzene technikai hátterének hallatlan fejlődésére hívta fel a figyelmet.

Jávorszky Béla Szilárd szerint azért különösen izgalmas ez a korszak, mert a stílusokat tekintve talán a legszínesebb. Véleménye szerint a rockzene a hatvanas-hetvenes évek fordulóján indult el a művészetté válás útján. Sebők János a showbniznisz, a zeneipar kialakulásáról és gyors változásáról beszélt és utalt a rockzene globalizációjára.

A Rock története 2. kötet az 1969. decemberi altamonti fesztiváltól 1980. decemberéig, John Lennon lelövéséig követi a rockzene történetét 550 oldalon, fotókkal bőségesen illusztrálva. Az újhullámmal, a posztpunkkal, az amerikai undergrounddal és más zenei jelenségekkel a harmadik kötet foglalkozik majd, amely tavaszra várható.

A nagyalakú könyv, amelynek címoldalán Tina Turner látható, 14 fejezetre tagolódik. Az elsőben olvasni lehet például Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison haláláról, a Beatles feloszlásáról. A második és harmadik fejezet a progresszív rock történetét tekinti át. Külön fejezet szenteltek a rocküzletnek és legfontosabb irányítóinak, a rockhagyományok folytatóinak, a harmadik világ rockzenéjének, a diszkóőrületnek.

Kiemelt életrajzok találhatók egyebek között Eric Claptonról, Miles Davisről, Paul McCartneyról, John Lennonról, Van Morrisonról, Carlos Santanáról és Frank Zappáról, ismertetők olvashatók az Abba, az Emerson, Lake and Palmer, a Genesis, a Black Sabbath, a Led Zeppelin, a Queen, a Pink Floyd együttesekről. Listákat, évtized-záró elemzéseket tartalmaz a zárófejezet, s kronológia, névmutató, irodalom- és képjegyzék zárja a Glória kiadónál megjelent könyvet.

Jávorszky Béla Szilárd újságíró és szerkesztő a Magyar Rádió, a Magyar Hírlap, az Új Magyarország és a Népszabadság munkatársa volt, publikált a Magyar Narancsban, és zenei szaklapokban. Fő szakterülete a rock, a folk-, a jazz és a kísérleti zene. Ő a Nagy Sziget-könyv szerzője, továbbá A blues története című könyv fordítója.

Sebők János szintén újságíró és szerkesztő, az ifjúsági kultúrával és popzenével foglalkozott. A Világ Ifjúsága, a Popcorn, a 100xSzép, a Top Gun munkatársa, publikál a Népszabadságban, a HVG-ben. Több önálló könyve jelent meg, köztük A Beatlestől az új hullámig, a Magya-rock I-II. a Volt egyszer egy Ifipark és A Dakota-ház fantomja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását