2024. április 19. - Emma

Tanul az apjától, mint a pinty

Ha Darwin feltámadna, elégedett lenne Rosemary és Peter Grant biológusok munkájával. A két kutató a Galapagos-szigetcsoport egyikén, a Daphne Mayoron tanulmányozza 1973 óta a táj egyik jellegzetes kis madarát, az erdei pintyet.
2007. november 23. péntek 09:15 - Hírextra

A szigeten az El Ninónak meteorológiai jelenségnek köszönhetően drasztikus klímaváltozások következtek be, nehezen megközelíthető, nincs ivóvíz, és az ember itt nem avatkozik be a természet rendjébe, tehát ideális a fajok változásának vizsgálatához.

Granték a kis madarak 25 generációjának 19 ezer példányát tanulmányozták. Ezen idő alatt a pintyek testének és csőrének méreteiben történt nagy változás. A princetoni egyetem Pulitzer-díjas professzorai megfigyelték, hogy a szárazság jellemezte időszakokban, például 2002 és 2005 között a túlélők többségükben a nagyobb testű és csőrű madarak voltak, mert ezek tudták csőrükkel kinyitni a keményebbé vált magvakat - írta az El País című spanyol napilap.

A kutatók behatóan foglalkoztak a pintyek énekével is. Rájöttek, hogy a madaraknak viszonylag rövid idő alatt kell elsajátítaniuk a fajukra jellemző hangokat. Kikelésük után 10-40 nap alatt tanítja meg őket apjuk, mert amíg a szülők etetik őket, csak a hím énekel. Arra is felfigyeltek, hogy alapvetően kétféle módon szól ez az ének.

A különbség kettejük között akkora, mint például az angol és az amerikai beszéd között. Az egyik gyorsabb, élesebb a másiknál. Pontos okát még nem tudjuk, feltételezik, hogy a tanítás során történik valami hiba, de az is elképzelhető, hogy a variáció abból adódik, hogy amikor egy másik fajta pinty "megszállja" a fészket, néhány tojás túléli az agressziót és a fióka kikelve a "megszálló" énekét tanulja meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását