2024. április 20. - Tivadar

Hernádi és Gálvölgyi újra egy pár

Javában zajlanak a Madách Színházban a Jövőre, veled, ugyanitt 2. próbái. Szirtes Tamás, a színház igazgatója és a darab rendezője nem bízta a véletlenre a dolgot, két igazi nagyágyút kért fel a szerepre. Schütz Ila és Sztankay István nyomdokaiba lépve s
2007. november 18. vasárnap 07:28 - Malina Adrienn
A Heti Hetes sztárjai nem először alkotnak egy párt sem a színpadon, sem a tévében. Az RTL Klub Pasik című sorozatában is meghitt szerelmespárt alakítottak, akiket csak Palika (Bajor Imre) zavart meg. A november 30-ai bemutatón, reméljük nem lesz semmi zavaró tényező.

Jövőre, veled, ugyanitt a Madách Színház legendás darabja volt. A hetvenes-nyolcvanas években elsöprő sikerrel játszották, több mint 500 előadást élt meg. Ennek köszönheti Schütz Ila és Sztankay István, hogy klasszikus párossá váltak az évek során. Egyik titkuk az volt, hogy a közönség szerette őket együtt látni. Az ő fényük, érzelmességük, humoruk beragyogta és felejthetetlenné tette az előadást.

Jövőre, veled, ugyanitt 2.
Romantikus vígjáték, két részben
Író: Bernard Slade
Fordította: Debreczeni Júlia
Doris: Hernádi Judit
George: Gálvölgyi János
Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Tordai Hajnal
Dramaturg: Spinger Márta
Játékmester: Szabó Máté
A rendező munkatársa: Kutschera Éva
Rendező: Szirtes Tamás

Bemutató: 2007. november 30.
A darab első részéről is kell szólnunk. Egy gyönyörű szerelmi történet, amely Doris-ról, a boldog házasságban élő asszonyról, és George-ról, egy nős könyvelőről szól. A férfi és a nő véletlenül fut össze egy kaliforniai tengerparti fogadóban, ahová Doris egy vallási közösséggel, míg George egy üzleti partnerével érkezik. Találkozásuk másnapján arra ébrednek, hogy egymás karjaiban töltötték az éjszakát. Mindkettejükkel először fordult ez elő, de nem utoljára.... Különös szerelmi kapcsolat kezdődik kettőjük között, melynek lényege, hogy évente egyszer ugyanabban az időpontban, ugyanott egy kellemes hétvégét töltenek együtt. Azután mindketten mennek a dolgukra…

A legenda folytatódik. Az alaphelyzet most is maradt: egy férfi és egy nő évente egyszer, mindig ugyanazon a napon találkoznak egy hotelben. Mindketten idősebbek lettek, de még mindig találkoznak.

Szirtes Tamás, rendező a próba elején mondott pár mondatot a darabról.

"Most vannak először színpadon a művészek, a díszletek még nem véglegesek, most kezd kialakulni minden. Egy emlékpróba-fázisnak vagyunk a vége felé. Sokak számára ez egy ál élet. Egy fiatalember és egy hölgy találkozása. A hölgy 19 éves az első rész elején, a fiú pár évvel idősebb. Mindkettőjüknek egy vidéki városban van dolga és egy éjszakára összesodrónak. Ebből egy különös, életre szóló kapcsolat lesz és közben mind a ketten élik a maguk életét."

"A darab második része a felnőtt korról szól" – folytatta Szirtes tanár úr. "Azt szeretnénk sugallni a világnak, hogy az ember életében ezek az érzelmek megváltoznak, de nem múlnak el. 52 és 49 évesek, mikor elkezdődik a darab, és a történet életük következő 19 évéről szól. Igazából soha nem kerülnek össze, de folyamatosan ott vannak egymás számára, mint lehetőség. A darab egyszerre fájdalmas és mulatságos. A hűség és a hűtlenség, hogy a szeretőknek mihez van joga és mihez nincs. Színészileg is rendkívüli feladat, de Hernádi Judit és Gálvölgyi János személyében megtaláltuk a megfelelő művészeket."

Gálvölgyi János több szerep birtokosa a Madách Színházban. Játszik a Macskákban, a Producerekben vagy éppen a Ne most, drágám! című darabban. A Doris-t alakító Hernádi Judit azonban még új embernek számít a Madách színpadán. Őt kérdeztem az egyik próba közben.

Gondolkozott azon, hogy elvállalja-e Doris megformálását?

Nem, egy percig sem. Szirtes Tamás szólt, közölte, hogy Gálvölgyi János lesz a partnerem és tudtam, hogy erre nem mondhatok nemet. Én ebben a színházban még nem is játszottam, megtiszteltetésnek érzem. Igazából most vagyunk először színpadon, eddig nem volt még díszletes próbánk. Jól állunk a darabbal és november 30-ára az utolsó apró részlet is a helyére fog kerülni.

Nehezebb egy kétszereplős darabban játszani? Ráadásul nagyszínpadon, ahol kettőjükön kívül nincs más.

Janival évek óta együtt játszunk, külön kitüntetés, hogy újra a partnere lehetek. Egyfelől ismerem is őt, másfelől játszottunk is már majdnem kétszereplős előadásban is, a Játékszínben az Édes bosszú című darabban Bár nagyon jól ismerjük egymást, azt gondolom, hogy sok olyan dolog van, ami hozhat még meglepetést is a közös munkába. Izgalmas és nagy kihívás szakmailag ez a feladat. Képesek vagyunk arra, hogy tökéletesen megoldjuk.

A darab első részének musical változata manapság is repertoáron van. Látta azt az előadást?

Nem, azt nem. De a Schütz-Sztankay féle előadás, azt hiszem sokak számára felülmúlhatatlan, még akkor is, ha most jövünk mi, a második résszel.

Az első részben több év telik el, és a szereplőknek látványosan meg kell öregedni egy este alatt. A második részben is öregszenek. Mennyit számít ez önnek?

Igazából nem foglalkozok vele. Persze lesznek ruhák, parókák, amin majd látszódik a kor változása. Nem először játszok idősebbet a valódi koromnál, de ne nem is okoz problémát, ha ezt kívánja meg a szerep. Érdekes dolog. Majdnem hetvenéves korig eljut a darab, de ez egy jóléti társadalom, úgyhogy nagyon egészséges és jól kinéző hetvenéves pár lesznek majd a Janival.

Nehéz lesz eljutni addig a 70 éves korig?

Nem tudom. Hat kép, vagy mondhatjuk úgy is, hogy jelenetből áll a darab, bármelyik kép eseményei megtörténhetnek az emberrel életének bármelyik pillanatában. Különös képen az élete második felében. Hogy szétmegy egy házasság, felnőnek a gyerekek, amikor sorra jönnek a gondok.

Mennyire tartja életszerűnek a történetet?

Életszerű, még ha nem is ebben a formában. Mindannyian vágyunk arra, hogy valami plusz történjen az életünkben. A titokzatosság, az érdekesség mindig kell, különben oda lesz a varázs.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását