2024. április 19. - Emma

Indián nyelvek kihalóban

Kihalás fenyeget legalább húszat Mexikó 364 ismert indián nyelve és tájszólása közül - figyelmeztetett a mexikói nyelvi sokféleség megóvásáért felelős szervezet, az Indián Nyelvek Nemzeti intézete (INLI).
2007. november 15. csütörtök 08:10 - Hírextra
"Mexikó azon nyolc ország közé tartozik, amelyekben a világban beszélt nyelvek fele koncentrálódik. Mintegy húsz nyelv ugyanakkor a kihalás szélén van " - közölte Fernando Nava, az INLI igazgatója az észak-mexikói Monterreyben tartott kulturális fórumon.

Fernando Nava példaként a maja-szoke nyelvcsaládhoz tartozó szoke (zoque) nyelvet említette, amely Chiapas és Tabasco szövetségi államokban volt használatos, de napjainkban mindössze ketten ismerik, "ráadásul ők is összevesztek, és nem beszélnek egymással".

Fernando Soberanes, a Bennszülöttek Nemzeti Tanácsának (CNI) tagja szerint a dél-mexikói Oaxaca szövetségi államban 16 nyelv van veszélyben, mivel visszaszorultak a hivatalos oktatási rendszerben.
Fernando Nava szerint Mexikó, Brazília, India, Pápua-Új-Guinea és Kamerun büszkélkedhet a legnagyobb nyelvi gazdasággal.

Az amerikai kontinensen tizenegy nyelvcsalád létezik, mindegyiket beszélik Mexikóban különböző változatban. Ilyen például a maja, amelynek különböző dialektusai terjedtek el Közép-Amerikában. Európában ezzel szemben mindössze öt nyelvcsalád létezik - tette hozzá az INLI igazgatója.
A mexikói indiánok kétharmada - az összes mexikói (106 millió) lakosból 10 millió - beszéli az őslakosok valamelyik nyelvét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását