2024. április 16. - Csongor

62 milliót kell visszafizetniük

Közel 62 millió forintot vissza kell fizetnie a dobozi önkormányzatnak a 2005-ben kapott belvízkár-enyhítésre kapott 150 millióból - egyelőre nem részletezett - szabálytalanságok miatt - hangzott el sajtótájékoztatón Dobozon csütörtökön.
2007. november 15. csütörtök 17:11 - Hírextra

A Békés megyei nagyközséget 2005 nyarán komoly belvíz sújtotta, és a lakossági ingatlanokban keletkezett károk enyhítése céljából 150 millió forintot kaptak az akkori belügyminisztérium vis maior alapjától - tájékoztatott a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Erdős Norbert elmondta: a nagyközség fideszes polgármestere az idei esztendő nyarán kereste meg, hogy "gondok vannak a belvízpénzek elszámolásával".

A képviselő ezért fogadóórán tájékoztatta Lamperth Mónika akkori belügyminisztert (BM) erről, aki jelezte, hogy ebben a témában már Varga Zoltán szocialista párti országgyűlési képviselő, az előző ciklusban a Békés Megyei Önkormányzat és a megyei területfejlesztési tanács elnöke is "interveniált" nála.

Így azután a fideszes és a szocialista képviselő közös módosító indítványt nyújtott be a 2006. évi zárszámadási törvényhez azzal, hogy a Doboz nagyközség nem egy összegben, hanem 2015 december 31-ig, egyenlő részletekben, de visszafizeti a közel 62 millió forintos összeget. Erdős Norbert köszönetet mondott szocialista képviselő társának azért, mert Varga Zoltánnak sikerült meggyőznie a kormánypárti frakciót a részletfizetés lehetőségéről.

A nagyközség ugyanis képtelen lett volna egy összegben visszafizetni a 62 millió forintot.
Varga Zoltán, aki egyébként a legutóbbi országgyűlési képviselő-választásokon Erdős Norberttel szemben indult és maradt alul, hozzátette: annak idején vezette megyei területfejlesztési tanácsot, s a grémium nem vizsgálta a kárigények jogosságát, hiszen az a település akkori jegyzőjének hatáskörében volt, hanem azt továbbította a BM vis maior alapjához. Mint mondta, ennek alapján érkezett mintegy 150 millió forint a dobozi önkormányzathoz.

"Voltak bizonyos felhasználási szabálytalanságok" - ismerte el, ám jelentős sikernek tartotta, hogy a "parlamenti patkó két oldalán" dolgozó képviselők össze tudtak fogni annak érdekében, hogy ne kelljen egy összegben visszafizetni a községnek a közel 62 millió forintot.

Az MTI érdeklődésére a két országgyűlési képviselő nem kívánt válaszolni arra, hogy konkrétan milyen "szabálytalanságok" történtek a kárenyhítésre szánt források felhasználása során.
"Ez nem a mostani sajtótájékoztató tárgya" - mondták egybehangzóan.

Simon István Tamás, a nagyközség fideszes polgármestere, aki 2006-ben elnyerte szocialista elődjétől az első számú vezetői széket és aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón sem kívánt részletekkel szolgálni, Annyi kiderült, hogy a kárenyhítési összeg egészét felhasználták, azonban, hogy közben milyen szabálytalanságok történtek, arról egy hónap múlva ígért tájékoztatást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását