2024. április 19. - Emma

Kutyák támadtak vadállatokra

Három nőstény mezopotámiai dámszarvas és nyolc törpe kenguru pusztult el kedd éjszaka kóbor kutyák támadása miatt a Szegedi Vadasparkban- tájékoztatta az MTI-t szerdán a park igazgatója. Veprik Róbert elmondta: este tizenegy óra körül riasztották a munkat
2007. október 31. szerda 15:16 - Hírextra

Az állatokat addig űzték az ebek, amíg a három nőstény a kerítésnek rohanva kitörte a nyakát, a hím csak úgy menekült meg, hogy átugrotta a karámot.

Az csak később derült ki, hogy a kutyák beszabadultak, a törpe kenguruk közé is. Ott nyolc állat pusztult el a stressz következtében. A gondozók azonnal keresni kezdték az erszényekben a kicsiket - közülük is elpusztult kettő, hármat azonban még élve emeltek ki. Ezen olyan gondozóhoz kerültek, aki már több kis kengurut felnevelt, a mostaniak azonban nagyon fiatalok, így nem sok esélyük van a túlélésre.

A hím dámszarvast reggel kábító lövedékkel befogták a gondozók, most egy szállító dobozban ébredezik. A későbbiekben zárt karanténban tartják addig, míg biztonságosabb karámot tudnak építeni neki.

A park igazgatója elmondta: a károk forintban nem kifejezhetők, ezeknek az állatoknak ugyanis eszmei értékük van, mivel a dámszarvasok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mindössze ötszáz él belőlük a világon. Hosszas nemzetközi egyeztetéssel érkeztek Szegedre is egy tenyészprogram keretében.

A park munkatársai gyakran ellenőrzik a külső kerítést - tette hozzá Veprik Róbert. Legutóbb másfél hete nézték meg alaposan, és akkor nem találtak olyan lyukat, amelyen a kóbor kutyák bejuthattak a park területére.

Korábban több állatkertet ért már hasonló támadás. minden erőfeszítés ellenére időnként betéved egy-két kutya, de jelentős kárt Szegeden legutóbb öt éve okoztak, akkor a vikunyák között pusztítottak - mondta el az igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását