2018. december 11. - Árpád

Versvacsora a Menta Teraszon

Turek Miklós színművész Rímes világnéző Faludy Györggyel avagy ...szabadság-börtön-szabadság...című versszínházi előadását kedden este tartja meg a Menta Teraszon.
2007. október 29. hétfő 15:51 - Hírextra
Az estet a kanadai nagykövetség szervezte abból az alkalomból, hogy Faludy György (1910-2006) Kossuth-díjas költő egy éve, 96. születésnapja előtt nem sokkal halt meg, és Kanadában is élt hosszú emigrációban - mondta el Bölöni Kata programfelelős az MTI-nek.

A versösszeállításban a fiatal színész megpróbál átfogó képet adni egy nagyműveltségű, európai gondolkodó életéről. Faludy György Villon, középkori francia költő balladáinak fordításáról a legismertebb, de költészetéből az is kiviláglik, hogy élete legnyomorúságosabb pillanataiban is megőrizte méltóságát, emberszeretetét és humorát.

Faludy 1938-ban kényszerűségből hagyta el Magyarországot, majd 1946-ban visszatért, de 1949-ben kényszermunkatáborba zárták három évre. Az 1956-os forradalom leverése után ismét Nyugatra menekült. Élt Londonban, Firenzében, Málta szigetén, és 1967-ben a kanadai Torontóba költözött, onnan települt másodszor is haza 1988 végén.

Pokolbeli víg napjaim, és a Pokolbeli napjaim című önéletrajzi ihletésű kötete legújabb darabjának, a Pokol tornáca címűnek a bemutatóját már nem élhette meg.

Turek Miklós egyszemélyes színházában 80 perces műsorban mutatja be az emigráns költő életének helyszíneit versein keresztül. Nágel Kornél grafikusművész készítette a darab illusztrációit.

Az ifjú színészt a nézők ismerhetik a Szabadság, szerelem című filmből, de színpadon ő játszotta Gáspárt a Ránki-Hubay-Vas Egy szerelem három éjszakája című darabban.

A Menta Teraszon 19 órától színházi vacsora van, de aki nem akar enni, az 20.20-tól csak Faludy György költészetét élvezheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását