2024. március 29. - Auguszta

Kutyaszív a Katonában

Budapesten vendégszerepel az I.L.Caragiale Román Nemzeti Színház; a társulat Bulgakov Kutyaszív című kisregényéből készült előadása november 3-án és 4-én látható a Katona József Színházban - közölte Wéber Edina sajtóreferens az MTI-vel.
2007. október 28. vasárnap 06:51 - Hírextra
Mihail Bulgakov művét Jurij Kordonszkij rendezésében láthatja a közönség. A fesztiválnyertes Ványa bácsi és Háztűznéző című produkciók után ez a harmadik Kordonszkij-rendezés a Katona József Színház színpadán.

A nemzetközi hírű fiatal orosz rendező, aki matematikusként kezdte, majd színészként és rendezőként folytatta pályáját a Lev Dogyin vezette Malij Tyeatrban, az elmúlt tizenkét évben Európa és az Egyesült Államok neves színházi intézményeiben dolgozott. A Kutyaszív című előadás 2005-ben készült.
Mihail Bulgakov művét a Katona József Színház is bemutatta az 1988-89-es évadban, Gothár Péter rendezésében.

A kisregényt a húszas évek közepén írta Bulgakov, kulcsfigurája, s egyben főhőse egy nagy kísérletező, Preobrazsenszkij professzor, a szervátültetések mestere, aki egy kutyába emberi szerveket ültet át.

A természet öntörvényű világába való beavatkozás azonban képtelen és hajmeresztő bonyodalmakat szül, amelyek az 1917-ben kezdődött "történelmi kísérlet" lehetséges - és bekövetkezett - veszedelmeire figyelmeztetnek - olvasható az előadás ismertetőjében.
Mint írják, az embertelenség és az ostobaság elleni tiltakozás a végkicsengése a kisregény briliánsan megírt, szatirikus példázatának. "Terrorral semmit sem lehet elérni egy élőlénynél, bármilyen fokán is álljon a fejlődésnek. Ezt mindig is mondtam, mondom most is és fogom is mondani. Ezek hiába gondolják azt, hogy a terror segít rajtunk. Nem, kérem, nem segít, bármilyen terror legyen is az: fehér, vörös, vagy akár barna! A terror teljesen megbénítja az idegrendszert" - idézi a műből a színház összegzése.

Bulgakov több művét csak sok évvel a halála után ismerhette meg az olvasóközönség. A Kutyaszív már 1925-ben kész volt, de a Szovjetunióban 1987-ben nyomtatták ki először.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását