2024. április 20. - Tivadar

Rosszat tesz a nehéz iskolatáska

Az iskolás gyerekeknek nem tesz jót a nehéz hátizsák. Szakemberek tanácsolják helyette a kerekes táskát. Ideális dolog kerekeken húzni a könyveket, füzeteket az iskolába.
2007. október 20. szombat 09:22 - Hírextra

A gyerekek jó része hajlandó is erre a 3.-4. általánosig, akkor viszont jön az obligát hátizsák, lehetőleg márkás, amelyen valamilyen jópofa mondat díszeleg. A kerekeset, amely olcsóbb és praktikusabb, mellőzik. Ez pedig hiba, mert a kerekes táska megvédi a gyereket a hátizsák okozta gerincfájástól, sérüléstől. Olyan nagy gyermekkórházban, mint a római Bambino Gesú, évi 10 ezer ortopédiai panasz 20 százaléka gerincbántalmakkal kapcsolatos és ezeknél tízből hetet "a kultúra súlya" okozza - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A könyvek és füzetek súlya a növésben lévő gyermekek gerincére nagyon ártalmas. Egy olasz felső tagozatban a gyermekek 10-15 kg-os súlyt cipelnek. A gyermek súlyának egyharmadát emeli fel a hátizsákkal. Fizikoterapeuták szerint ez nem lehetne több 15 százaléknál. Egy tízéves gyermeknek csak 2-3 kg súlyt szabadna emelnie. Egy európai direktíva szerint felnőtt munkásoknak sem lenne szabad 25 kg-nál többet. A legnagyobb baj akkor történik, amikor a gyermek hajló-forduló mozdulattal felemeli és vállára veszi a zsákot. Súlyosbítja a dolgot, hogy rendszerint "bejáratlan" izmokkal teszi, reggel és több órás iskolai ülő foglalkozás után.

Ha a gyermeket nem lehet rávenni a kerekes táska használatára, akkor mindenképpen olyan hátizsákot kell választani, amelyen széles szíjak vannak, a vállszíjak mellett derékszíj is, hogy a súlyelosztás jobb legyen - véli a szakemberek. És a zsákot semmiképpen sem szabad a földről felvenni hirtelen mozdulattal. Sokat segít a gerincbántalmak megelőzésében az úszás és a torna, mert mindkettő erősíti a hátizmokat.

Az olasz szakemberek tapasztalatai szerint sokszor a szülők is alábecsülik a gyermek gerincpanaszait, amihez hozzájárul a tény, hogy az apróbb töréseket a rutin röntgen sem mutatja ki. Ezeket a fájdalmakat pedig akutabbá tehetik olyan foglalatosságok, mint a labdajátékok és a tánc.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását