2024. március 29. - Auguszta

Chip a kutya nyakában

Szabad szemmel nem lehet megállapítani, hogy van-e beültetett mikrocsip a bőre alatt egy-egy négylábúnak. Az egyszerű leolvasó készülék azonban mindent elárul a lapkán elektronikusan tárolt adatokról. A gyakorló állatorvos szerint a mikrocsip beültetése n
2007. október 16. kedd 10:51 - Hírextra

Manapság egyre elterjedtebbé vált állataink mikrocsipezési gyakorlata. Sokszor kötelező is, hiszen külföldre a kutyák, a macskák és a vadászgörények csak ilyen egyedi azonosítással szállíthatók, a törzskönyvezett állatokat is eleve chippel lehet az új gazdinak kiadni, illetve Budapest egyes kerületeiben, ahol nagy a populációsűrűség, az elkóborolt egyedek azonosíthatóságát könnyítik meg a kötelező beültetés elrendelésével.

Az integrált áramkört tartalmazó lapka maga parányi méretű. Az állatorvos - előzetes lidokainos érzéstelenítést követően - egyetlen szúrással a nyak bal oldalára a bőr alá juttatja be a chipet, ami egy steril fecskendő tűjében van elrejtve. A beavatkozás így nem fájdalmas, az állatnak semmiféle kellemetlenséggel nem jár. A behelyezett adó nagyon kis méretű, esztétikailag semmiféle hátrányt nem okoz, az állatok nagyon jól tolerálják, a szövetekben nem vándorol. A beültetéssel járó előkészületeket azonban sok állat (főként a macskák és a vadászgörények) nehezen tűrik (izegnek-mozognak, ami lehetetlenné teszi a műveletet), ezért szükség lehet az állat enyhe gyógyszeres elbódítására a beavatkozás előtt.

A mikrocsip egy 15 számból álló kódot őriz. Ezt a kódot jeleníti meg a leolvasó, ami ma már majdnem minden állatorvosnál, menhelyen, illetve ebrendészeti telepen, s határállomáson megtalálható. A csipet beültető állatorvos feladata az, hogy a gazda (név, cím, telefonszám, mobilszám, e-mail cím) és az állat adatait (faj, fajta, kor, nem, szín, ivar, utolsó veszettség elleni oltás időpontja, útlevélszám - ha van) ehhez az egyedi számhoz az interneten hozzárendelje. Természetesen ezek az adatok a személyiségi jogok védelme miatt nem mindenki számára hozzáférhetőek. Csak az láthatja az adatokat, akinek jogosultsága van rá, ez pedig leggykarabban nem más, mint az állatorvos. Ő is csak a saját személyes kódjával tud belépni a hivatalos oldalra.

Ha elkóborolt állatot találunk, akkor azt vigyük be egy közeli állatorvosi rendelőbe. Ott az állatorvos a leolvasóval megállapítja, van-e csip a bőre alatt. Ha van, a 15 jegyű szám alapján az internetre való belépést követően könnyen tudja azonosítani a kis csavargót.

Napjainkig több mint 2 millió állatot jelöltek meg így, és ma már több mint 500 leolvasó van avatott kézben Magyarországon. A rendszer segítségével sokkal könnyebbé, és gyorsabbá válik az elkóborolt, elveszett, esetleg eltulajdonított állatok pontos hovatartozásának megállapítása, s ami szintén nagy jelentőségű: segít megakadályozni az illegális állatkísérleteket is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását