2024. április 23. - Béla

Iskolai zöldség-gyümölcs program

Az iskolatej-akcióhoz hasonlóan ingyenes, zöldségekből, gyümölcsökből összeállított élelmiszercsomagot rendszeresítenek majd az oktatási intézmények egy részében, uniós támogatással. Ehhez azonban még ki kell dolgozni a program számos részletét.
2007. október 2. kedd 09:37 - Hírextra

Az Európai Unió közös agrárpolitikája 1962 óta létezik. Szervezői arra törekednek, hogy az egyre több tagállam integrálódását úgy tegyék lehetővé, hogy a felzárkózók a versenyképességüket megőrizhessék. Arról, hogy ez Magyarország számára mit jelent, Sárecz Lászlót, a Földművelési- és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetőjét, EU koordinátort kérdeztük.

- Három és fél éve vagyunk EU-tagok, de a főbb termékpályák szabályozása már ennyi idő alatt is sokat változott, komplex rendszerben, szakmai érdekegyeztetés alapján történő konszenzus létrehozásának igényével és eredményével. Az Unió soros elnöke ez év július elsejétől fél évre Portugália lett, váltva ezen a poszton Németországot. Az új uniós rendszer alapján idén januártól úgynevezett "trojkában", vagyis hármas együttműködésben látják el a tagállamok az elnökségi teendőket. A jelenlegi hármas tagjai Németország, Portugália és az újonnan csatlakozott országok közül Szlovénia. Magyarország 2011 első félévében jut majd ilyen lehetőséghez - váltva az előtte elnöklő Belgiumot és Spanyolországot, - de a felkészülést már most el kell kezdeni erre az időszakra, egyrészt szakmai tekintetben, másrészt a humán erőforrás biztosítása érdekében - foglalta össze az ügy adminisztratív oldalát Sárecz László.

- Melyek a legfontosabb teendők?

- Meg kell határozni azokat a prioritásokat, amelyek mentén a soron következő reformok megvalósíthatók lesznek, utat kell nyitni elfogadásukhoz és egységes végrehajtásukhoz. Az utóbbi időben felgyorsult reformkényszer jellemzi az EU tevékenységét, aminek következtében igen kevés idő marad arra, hogy egy-egy adott témakörben a részletkérdésekről megszülessen a hivatalos döntés. Magyarországnak meg kell tanulnia kommunikálni az EU intézményrendszerén belül, és bizonyos célok érdekében keményen lobbizni is - bocsájtja előre az EU magyar koordinátora, majd
a döntések sorából kiemelte, hogy a német elnökség egyik legfontosabb prioritásként jelölte meg munkálkodása idején a zöldség- és gyümölcs termelésének, fogyasztásának a reformját. Ami ebben a témakörben történt a német elnökség fél éve alatt, az többnyire megfelel a magyar érdekeknek is. Ugyanis a zöldség-gyümölcs termékpálya szabályozásának egyszerűbbé, átláthatóbbá tételét, és az ehhez szükséges támogatás biztosítását,a termelő és értékesítő szervezetek, szövetkezések működésének egyszerűsítését, fokozott támogatását, a tagság vállalásának ösztönzését tűzték célul. Ebbe a programba szervesen beleillik az iskolai zöldség-gyümölcs program is, amit a dán delegáció vetett fel a mezőgazdasági különbizottság idei májusi, mainz-i informális ülésén.

- Miről szólhat nálunk ez a program?

- A zöldség-gyümölcs iskolai program a már jól ismert iskolatej akcióhoz hasonlítható. Nagy-Britanniában és Írországban működik már ilyen iskolai program, - meg kell jegyezni, elég költségesen. Az EU májusban közzé tette Fehér Könyvét, amely ugyancsak tartalmaz javaslatokat a gyakorlati megvalósításra vonatkozóan. Utóbbi azonban nem olyan egyszerű, hiszen különböző korosztályú tanulókat érint, ezért részleteiben kell kidolgozni a megvalósítás lehetséges módjait. Például tisztázni kell, ki legyen jogosult a támogatás elosztására (az iskolatejnél a kedvezményezett az iskolát működtető szervezet, alapítvány, önkormányzat). Mindehhez kapcsolódik a fogyasztók tájékoztatása, az élelmiszeripar képviselőinek bevonása, a fiatalok egészséges, zöldség-gyümölcs tartalmú élelmiszerek fogyasztására történő ösztönzése. Vagyis annak az új "egyensúlynak" a megteremtése a táplálkozásban, amit az agrártárca is prioritásként kezel - foglalta össze az osztályvezető.

Az EU - általános promóciós rendeletén keresztül - 2007-ben 6 millió eurót biztosít a zöldség-gyümölcs program oktatási intézményekben történő népszerűsítésére. Tudni kell azonban, hogy a a gyerekek ingyenes ellátása zöldséggel és gyümölccsel - ahogy a brit és az ír példa is mutatja - igen sokba kerül. Szerencsére a reform ezen a területen is tartalmaz pozitív elemeket, például az iskoláknak biztosított ingyenes termékek szétosztása miatt szükséges termékkivonást 100 százalékban megtéríti a Közösség.

- A program jó és időszerű. is, de még csak a megvalósíthatóság útjának elején járunk - tudatta Sárecz László. - A zöldség-gyümölcs irányító bizottság júliusi ülésén felmerült, hogy az EU Tanács által felkért EU Bizottság minél előbb készítse el a megvalósíthatósági tanulmányt. Ennek kapcsán hatástanulmányok, konzultációk, elemzések sora várható, de a tanulmány aligha készül el az év vége előtt.

- Attól, hogy már nem a németek elnökölnek, még megmarad a zöldség-gyümölcs program prioritása?

- Természetesen. Új belépőkként januártól a szlovének veszik át az elnöki posztot és ez Magyarország számára is kedvező lehet. Egyébként ezzel a programmal mindenki egyetért, a magyar termelők meg különösen érdekeltek megvalósításában, hiszen csakúgy, mint a tejakciónál, itt is kizárólag az Európai Unióból származó, mindenekelőtt pedig a magyar termékek vehetnek majd részt az akcióban. Az agrártárca folyamatosan figyelemmel kíséri az iskolai zöldség-gyümölcs programmal kapcsolatos uniós fejleményeket, és elősegíti a hazai érdekeknek megfelelő kialakítását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását