2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mi tartja össze Európát?

Európát a közös kultúra, annak részeként pedig a képzőművészet tartja össze, amelynek megőrzése, értékeinek ápolása kihat a politikai, gazdasági tevékenységre is - hangsúlyozta Benno Risch, az Európai Művésztelepek Szövetségének (EuroArt) főtitkára péntek
2007. szeptember 28. péntek 16:59 - Hírextra

Benno Risch ismertetése szerint az Európai Bizottság védnöksége alatt működő Euroart 21 ország 70 művésztelepének munkáját fogja össze, közöttük a szentendreiét is. A szervezet most először tartja közgyűlését közép-kelet-európai országban.

A szombati közgyűlésen arról is szó lesz, hogy a Szentendrei Régi Művésztelep javaslatára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) kezdeményezzék: október 18-át, a magyar festészet napját nyilvánítsák a festészet és a művésztelepek világnapjává.

A napirendi pontok között szerepel az Európai Út elnevezésű program beindításának előkészítése. Ennek lényege, hogy Spanyolországtól a skandináv országokig egy olyan térkép készüljön, amely feltünteti a legjelentősebb művésztelepeket. E kulturális hálózat végiglátogatását az utazási irodák új szolgáltatásként felvehetnék programkínálatukba.

Ugyanakkor a különböző országok művésztelepei között is megindulhatna egy szorosabb együttműködés, a festők, szobrászok egymás telepit felkeresve, új élményanyaggal gazdagodva teljesíthetik ki tevékenységüket - tette hozzá Benno Risch.

Az EuroArt tagjai a "festők városa" feliratot is kihelyezik mindazon települések névtáblái alá, ahol művésztelepek működnek. Elsőként Szentendrén már ki is szögezték e táblát - emelte ki a főtitkár.
Kriaszter Attila, a Szentendrei Új Kulturális Központ igazgatója arról beszélt, hogy a közgyűlés mellett pénteken 7 ország 14 olyan településének polgármestere is találkozik, amelyen művésztelep működik. A résztvevők közösen kezdeményezik, hogy az EuroArthoz csatlakozott városok kérjék kormányaiktól művésztelepeik nemzeti örökséggé nyilvánítását. Ez pedig alapul szolgálhat az európai művésztelepek világörökség részévé válásának - emelte ki az igazgató.

Kriaszter Attila hozzátette: a találkozón testvérvárosi megállapodást is aláír a franciaországi Barbizon és Szentendre vezetője. Barbizonban található Európa első művésztelepe.

A közgyűléshez kapcsolódva csütörtökön nyílt meg Szentendrén a Barbizon francia és magyar ecsettel - az európai tájfestészet mesterei című kiállítás, amelyen Barbizon tájai elevenednek meg, ahogyan magyar és francia festőművészek látták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását