2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Húsz éves a hevesi Sakkmúzeum

Régi korokat és legendás nagymestereket idéző sakk-készletek és emléktárgyak között megrendezett sakkversennyel ünnepelték pénteken Hevesen a hevesi sakkmúzeum fennállásának 20. évfordulóját.
2007. szeptember 28. péntek 14:02 - Hírextra

Az elmúlt két évtizedben 51 országból közel 100 ezren tekintették meg a kiállítást. A tárlat különlegességét mutatja, hogy világszerte mindössze négy sakkmúzeum működik, a hevesi mellett Moszkvában, Frankfurt am Main-ban és Rio de Janeiro-ban.

A gyűjtőmunka 1958-ban kezdődött és a mai napig gyarapítja a kollekciót a kiállítást működtető hevesi önkormányzat, azóta, hogy az intézmény 1987-ben megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.
A legrégebbi darab, egy XVIII. századi sevillai sakk-készlet, 1750-ből származik. Számos más különlegesség is megtalálható a gyűjteményben: egy elefántcsont készlet Marokkóból, ami Casablancából Londonon át került Hevesre. Továbbá indiai szantálfa, tanzániai ébenfa, illetve kirgiz és lengyel népi faragás.

Achát készlet márvány táblával, kerámia készlet a Bali-szigetekről, valamint speciális sakk vak versenyzők számára.

A kollekciót olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki arany, ezüst és bronzérmek gyarapítják. A Capablanca centenárium jegyében készült, kubai nemzeti zászlóval ellátott valódi arany emlékérmeket is őriz a múzeum, amelyeket 1988-ban a kubai sportminiszter hozott Hevesre.
A kiállítást színesíti még, mintegy 250 darab emlékzászló, a férfi világbajnokok tablója 1900-tól napjainkig, illetve a szakembereknek jelenthet csemegét a sakk sport világirodalma, ami egyedülálló teljességében található meg az intézményben - közölte Pintér Zsuzsanna az önkormányzat sajtószóvivője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását