2024. március 29. - Auguszta

Mester és tanítványának kiállítása

Mesterem, Szőnyi címmel Patay László és Szőnyi István festőművész munkáiból nyílt emlékkiállítás csütörtökön Budapesten, a KOGART Házban.
2007. szeptember 21. péntek 07:05 - Hírextra

A tárlatot Patay László (1932-2002), Munkácsy-díjas festőművész születésének 75. évfordulója tiszteletére rendezték.

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök a megnyitón úgy fogalmazott: ha valaki látta Patay László falfestményeit a ráckevei templomban, a gyulai belvárosi templomban, a szegedi dóm kupolájában vagy a Parlament Nándorfehérvári termében, annak biztosan az volt az érzése, hogy ezeket a művész úgy festette, mintha imádkozta volna azokat.

Mádl Ferenc szavai szerint a festőművész történelem iránti szeretetével, empátiával, hittel alkotta műveit, amelyek megrendítik a nézőt.

Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa Szőnyi Istvánról a művész barátjának szavait idézve azt mondta: a festő művei legnagyobb részében valami derűs latin szellem munkál, alkotásait a leginkább francia és hazai hagyományok éltetik, képein a magyar borongás is az élet dicséretére fordul.

Szőnyi tanítványáról, Patay Lászlóról szólva a művészettörténész úgy fogalmazott: mindig a reális és a szürreális határán egyensúlyozott, a személyes, a családi, még inkább az emberiség léptékűre tágított kollektív emlékezet képpé formálása foglalkoztatta egész életén át.

A november 25-ig megtekinthető tárlat érdekessége, hogy nemcsak Patay László legfontosabb táblaképeit, rajzait és freskóterveit mutatja be, hanem ehhez kapcsolódóan mesterének, Szőnyi Istvánnak az életművéből is reprezentatív válogatást nyújt.

A kiállításon Patay László "Mesterem, Szőnyi" című képe is látható, ez adta a tárlat címét.
Szőnyi István Kossuth-díjas festő, kiváló művész 1894-ben született, a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Ferenczy Károly és Réti István tanítványa volt. Az 1920-as évek végétől először nyaranta, később minden szabadidejében Zebegényben dolgozott. Fő témája, amelynek a kiállításon is nagy teret szentelnek, Zebegény festői környezete, a Dunakanyar, a zebegényi parasztok élete volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását