2024. április 19. - Emma

Cipőt a cipőboltból, legót a Legótól?

Gyermekkorunk egyik kedvenc játékát, amelyen generációk nőttek fel, nagy veszély fenyegette: úgy tűnt, törlik a kockákat oltalmazó védjegyet, azaz ezentúl boldog-boldogtalan forgalmazhatja hazánkban a kis színes téglákat: lehetett volna ugyanúgy néz ki, d
2007. szeptember 11. kedd 11:49 - Mohai Szilvia
Szerte Európában széleskörű vita dúl arról, hogy valóban csak a Lego, a dániai cég gyárthatja-e a népszerű építőjátékot - és ez a vita rendszerint nem a dániai cég javára dől el. Most végre Magyarországon is döntés született. A Lego cég néhány versenytársa hazánkban is indítványozta a legó kockákat oltalmazó védjegyek törlését azért, hogy az azonos formájú és működésű építőjátékaikat - ha úgy tetszik: saját legójukat - szabadon forgalmazhassák Magyarországon.

A Magyar Szabadalmi Hivatal elfogadta az érvelésüket, mely szerint a legó kockákat oltalmazó védjegy túlságosan általános - kicsi téglatest korong alakú kiemelkedésekkel -, ráadásul tele van a piac olyan játékokkal, melyek alig különböztethetők meg a legótól; így nem indokolt, hogy a dániai cég kizárólagos jogokkal rendelkezzen erre az egyszerű formára. Ebben van is logika, hiszen képzeljük el, mi lenne, ha például egy telefongyártó cég találná ki, hogy a telefonkagyló-formát le akarja foglalni, tehát ezentúl csak ő gyárthat olyat. És a sort folytathatnánk kanalakkal, kávéscsészékkel, asztalokkal - bármivel, aminek valamilyen jellegzetes alakja van. A Hivatal tehát törölte a védjegyet, amivel bárki számára lehetővé tette, hogy pontosan olyan kockákat hozzon forgalomba Magyarországon, mint amelyekről a dán cég ismert.



Lego
A Lego név két dán szó összevonásából származik: leg godt, ami körülbelül ennyit tesz: játssz jót. A legóéval azonos elven működő építőjátékot egy angol gyeremekpszichológus, Hilary Harry Fisher Page találta fel és kiddicraft néven szabadalmaztatta. A talámányban azonban a dánok látták meg az üzleti lehetőséget. A Lego céget 1932-ben alapította Ole Kirk Christiansen, majd az apáról fiúra szállt: ma az alapító unokája, Kjeld Kirk Kristiansen vezeti. Az elmúlt hetvenöt évben sikert sikerre halmoztak: egy kis ácsműhelyben kezdték, és mára a világ hatodik legnagyobb játékgyárává váltak: mintegy százharminc országban forgalmazzák terméküket.
A Lego cég azonban megváltoztatási kérelemmel fordult a Fővárosi Bírósághoz azzal érvelve, hogy az építőjáték ötlete, megvalósítása és népszerűvé tétele az ő érdeme, így ha bárki azonos kockákat kezdene forgalmazni, akkor azt a fogyasztók feltehetően azért vásárolnák meg, mert gyermekkoruk kiváló minőségű játékára gondolnak, mely soha sem csorbult ki, mindig pontosan összeilleszthető volt bármelyik másik kockával, és soha sem hiányzott egyetlen darab sem a drága pénzen megvásárolt készletből. A dániai cég szerint nem pusztán egy építőkockáról van szó, hanem „legóról” - egy minőségről, egy életérzésről. Ezt támaszthatja alá, hogy a Lego szó mára köznevesült: kis kezdőbetűvel írjuk, és a magyar nyelv szótöveinek végződéséhez alkalmazkodva hosszú szóvégi magánhangzót kapott. Így ma már legó alakban használjuk, ráadásul ebben a formában még az Értelmező Szótár szócikkei közt is szerepel, a belőle képzett igével, a legózikkal együtt. Mi sem bizonyítja jobban egy termék sikerét, minthogy a neve beépül a nyelvünkbe; igaz, mindezt nyelvészeti szempontból vizsgálva érdekes, az előbbiekkel némileg ellenkező következtetésre juthatunk. Az említett jelenség becses neve a jelentésbővülés: ugyanez történt például a hab szavunkkal, mely eredetileg a vízen a hullámzás által vetett tajtékot jelölte, de mára minden egyéb folyadék tetején kialakuló fehér képződmény elnevezése lett. Tehát, a legó mint köznév már nem kizárólag a dán cég termékét jelenti, hanem a többi, az említett játékhoz hasonló elven működő, más cégek által gyártott portékákat is. Valamint, a vállalat a játék több évtizedes népszerűségével már olyan reklámot csinált a később hasonlót forgalmazó cégeknek, amit maguktól nem tudtak volna megteremteni. Ugyanakkor a szó köznevesülését a védjegytörlést kérő versenytársak éppen ellenkezően értelmezték; annak bizonyítékaként értékelték, hogy a játék már elveszítette eredetei, egyedi jellegét, így ha egy közvélemény kutatáson egy legó kockát mutatunk a megkérdezettnek, és azt válaszolja, hogy „legó”, egyáltalán nem biztos, hogy a dániai cégre és az ő építő játékára gondol, sokkal inkább csak azt akarja kifejezni, hogy egy építőkockát lát.

A másik fontos érv a védjegy ellen az volt, hogy nem sajátíthatók ki azok a formák, melyek valamilyen műszaki hatás eléréséhez szükségesek, márpedig a legó kocka alakja és a pici kerek kapcsológombok csak az összeilleszthetőséget szolgálják, ezen felül nincs semmilyen eredeti jellegzetességük. Hasonló példaként képzeljünk el egy kanalat: ezen a levesek elfogyasztására szolgáló evőeszközön muszáj nyélnek és öblös résznek lennie, mert különben nem tudnánk megfogni és merni vele. A funkcióból tehát következik a forma, így azt senki sem sajátíthatja ki védjegyoltalom által.



Ebben a vitában tehát egy jelentős közérdek és egy legalább olyan fontos magánérdek ütközik: kisajátítható-e egy egyszerű forma, mely szükséges valamilyen funkcióhoz, és elvehető-e ez a forma attól, aki híressé, közismerté és elismerté tette azt? A kérdés szinte eldönthetetlenségét mutatja, hogy országonként eltérő döntések születtek: sok helyen törölték a védjegyet, zöld utat engedve a legóéval azonos formájú kockák szabad gyártásának; máshol azonban fenntartották a védjegyoltalmat, elfogadva a Lego cég érveit.

A Fővárosi Bíróság is az utóbbi megoldást választotta, és a Magyar Szabadalmi Hivatal határozatát megváltoztatva a törlési kérelmet elutasította. Azzal indokolta döntését, hogy a legó kocka valóban egyszerű és olyan elemekből áll, melyek a funkcióját szolgálják, ám ennél több, egy arányainál fogva egyedi, a dániai céghez kapcsolódó minőséget kifejezni képes forma; a versenytársak pedig csak attól vannak elzárva, hogy a Legóéval azonos építőjátékot gyárthassanak; attól azonban nem, hogy azonos elven működő, de kicsit eltérő kockákat hozzanak forgalomba. Ezt a döntést hagyta helyben legutóbb a Fővárosi Ítélőtábla, így a legó kockákkal azonos formájú építőjátékot Magyarországon továbbra is csak a dániai cég engedélyével lehet forgalmazni. Ezen már csak a Legfelsőbb Bíróság eltérő döntése változtathat. Azaz, a jelenlegi állás szerint Magyarországon – miképp a régi szlogen szerint „Cipőt a cipőboltból” - legót a Legótól kaphatunk. És jó is ez így.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását